joi, 25 ianuarie 2018

De ce guvernarea nu a sărbătorit aniversarea a 100 de ani de la proclamarea independenței RDM

Pe 24 ianuarie 2018 s-au împlinit 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești (RDM). În prezent, în republicile baltice data proclamării statelor respective independente, din 1918, este considerată ziua independenței, căci în 1991 independența acelor formațiuni statale a fost reactivată.
În Republica Moldova (RM), la 24 ianuarie 2018, mai că nimeni nu a sărbătorit independența RDM. Acest fapt este grăitor. El denotă că actuala guvernare a RM nu se revendică de la RDM, deci este o structură fără legitimitate nu numai pentru că nu a fost votată de majoritatea electoratului și totuși guvernează, ci nici nu face apel la memoria istorică a statalității moldovenești. Această aserțiune poate fi probată de faptul că nu există în Chișinău un monument închinat înaintașilor din Sfatul Țării, care au reactivat (din hăul țarist) statul moldovenesc în 1918 – fapt căruia se datorează și actualul stat moldovenesc: Republica Moldova. Un asemenea monument este imperios necesar, ca guvernarea și societatea să cinstească anual opera înaintașilor din Sfatul Țării.
Din punct de vedere istoric, evoluția statului moldovenesc a fost marcată de trei repere: 1. statul medieval moldovenesc din 1359 (recunoscut ca independent de Ungaria – din care s-a și desprins – la 2 februarie 1365), 2. Republica Democratică moldovenească (și-a proclamat independența la 24 ianuarie 1918) și 3. Republica Moldova (independentă din 27 august 1991). Aceasta este continuitatea statalității moldovenești de-a lungul secolelor. O guvernare care nu se sprijină pe moștenirea istorică este temporară și lipsită de identitate și… legitimitate.

Ceea ce este și mai trist este faptul că și societatea moldovenească nu a marcat aniversarea a 100 de ani ai proclamării independenței RDM, ceea ce arată că suferă de amnezie sau mancurtism…  

Postări populare