marți, 23 ianuarie 2018

Cum răspunde guvernarea la denigrarea imaginii Republicii Moldova

În cadrul ultimei ediții a emisiunii „Воскресный вечер”, de pe postul rusesc RTR  (în RM este retransmis de RTR Moldova), activistul civic („общественный деятель”) Yakov Kedmi din Israel a declarat că în timpul conflictului de pe Nistru, din 1992 din Republica Moldova, el a trimis reprezentanți ai „organizației sale” în țara noastră pentru ca să salveze evrei, întrucât atât la Chișinău cât și la Tiraspol (sic!) era scris: „Утопим евреев в русской крови!” („Vom îneca evreii în sânge rusesc!”). Sau Yakov Kedmi a fumat ceva ce în California și în alte părți ale spațiului civilizațional de la Vest este legal, deci permis, sau el are o scuză: cei „din organizația sa”, pe care i-a trimis în Chișinău, și care i-au cheltuit cu succes banii, i-au povestit asemenea povești, încât până și acum nu poate ieși de sub impresia lor.
S-ar părea că în fața unei asemenea încercări de manipulare crasă a publicului rusesc și internațional cu privire la evenimentele din 1992 din Republica Moldova (expunerea țării noastre într-o lumină extrem de defavorabilă – crearea unei imagini execrabile) autoritățile de la Chișinău (sau măcar Ambasada RM de la Moscova) ar trebui să ia atitudine – să dea riposta, iar în țară să se discute asemenea derapaje.
Dar răspunsul guvernării actuale a Republicii Moldova este altul. Un alt ciudat, care deține controlul pe aici (o fi fumat și el ceva ce la noi încă este ilegal, deci nepermis pentru oamenii fără pârghii) a dispus interzicerea posturilor rusești la care se face propagandă. Dacă această emisiune nu putea fi recepționată de publicul din Republica Moldova, nici nu știam de ce țara noastră are o imagine urâtă peste hotare.
Rațiunea celui care a interzis emisiunile la care se face propagandă rusească pare să fie aceea că moldovenii sunt proști, neînțelegători (deși ratingul partidului său arată o cu totul altă situație) și astfel ei pot fi influențați.

În principiu, o secvență ca aceea cu Yakov Kedmi pe RTR este de natură să consolideze societatea moldovenească în fața unor tentative de denigrare a imaginii țării. Dar cel care a interzis asemenea emisiuni, urmărește el oare consolidarea societății moldovenești?  Îi pasă lui oare de imaginea țării? Sau pur și simplu nu înțelege imperativele timpului?  

Postări populare