sâmbătă, 2 decembrie 2017

Republica Moldova: la răspântia celor 3 căi – proiecte de țară

Ziua de 2 decembrie a căpătat o semnificație aparte pentru societatea moldovenească. În această zi a apărut mai evident ca înainte faptul că în pofida unei penurii intelectuale în materie de idei politice, în Republica Moldova există trei proiecte de țară.
Marșul unioniștilor a arătat că proiectul unionist (în contextul guvernării degradante din ultimii ani) este o soluție de supraviețuire pentru cei care nu mai vor să sufere tratamentul regimului.
Adunarea festivă consacrată centenarului Republicii Democratice Moldovenești a arătat că există încă în RM destule persoane care mai cred în proiectul de consolidare a statului moldovenesc independent. 
            Partizanii ambelor proiecte de țară s-au arătat ancorați în trecutul istoric.
Și mai există al treilea proiect politic – al celor care se declară „pro integrare europeană” (despre care Băsescu a spus că „vând iluzii”): PAS, PDA și... PDM. Reprezentanții acestor partide nu s-au exprimat cu privire la moștenirea istorică ce a atins vechimea de 100 de ani. Ca și cum au arătat că sunt politicieni de factură post-modernă, pentru care nu mai contează tradițiile, rădăcinile, parcursul istoric statal ș.a.. Este adevărat că PAS și PDA acuză PDM-ul că simulează „integrarea europeană”, că profită de sintagmă pentru ca să se mențină la putere în beneficiul personal al clicii, pe contul mulțimii – prostimii. Și totuși atitudinea față de centenarul RDM a „euro-integriștilor” – atât a guvernanților, cât și a celor din opoziție, a fost aceeași (pe rețelele de socializare și în mass-media)… 

Alegerile parlamentare din 2018 vor scoate la iveală nu atât un vot geopolitic, cât unul pentru fiecare dintre aceste trei proiecte de țară. Geopoliticul se pliază peste ele… 

Postări populare