luni, 11 decembrie 2017

Despre regimul neo-feudal: esență și manifestări

Nu prea urmăream, din lipsă de timp, emisiuni analitice – de dezbateri – din Rusia. Ieri m-am uitat la „Воскресный вечер, pe RTR Moldova. Am înțeles de ce regimul de la Chișinău interzice asemenea emisiuni în spațiul informațional al Republicii Moldova. Un invitat, originar din Ucraina – Andrei Ocara (ar putea fi unul dintre sutele mii de moldoveni din Ucraina – un Ocară) – foarte critic la adresa Rusiei conduse de Putin (aceasta este o caracteristică a emisiunilor analitice rusești: întotdeauna invită oponenți, care exprimă mai multe puncte de vedere), a exprimat o idee interesantă. El a vorbit despre neo-feudalism: un regim în care puterea și proprietățile sunt unite [aș parafraza: sunt concrescute] („когда власть и собственность соединены”). Un alt participant din Ucraina a explicat în ce constă esența corupției (reieșind din opinia lui Ocara): pentru o grupare economică [a celora, care de altfel, au preluat și dețin puterea] sunt create condiții speciale, peste cele de concurență loială [conform legilor în materie economică].
Știu că pentru alegătorii euro-integriști din Republica Moldova asemenea opinii nu au nici o semnificație. Dar cetățenii moldoveni cu gândire critică își pot pune întrebări: care este statul cu regim neo-feudal? Să nu uităm despre feudalism: chiar dacă el este superior sclavagismului, baza relațiilor sale o constituie stăpânirea feudală asupra pământului și dependența personală a țăranilor față de stăpânii feudali. În neo-feudalism, ar putea fi vorba despre preluarea controlului asupra tuturor instituțiilor statului, asupra bugetelor, sistemului bancar etc. și dependența tuturor de feudal. În orice caz, neo-feudalismul precedă capitalismul și societatea occidentală modernă (democratică).

Culmea ipocriziei e că un regim neo-feudal poate iniția introducerea în Constituția țării a vectorului de „integrare europeană”, cu care neo-feudalismul nu are, vorba moldovanului, nici în clin nici în mânecă.

Postări populare