marți, 5 decembrie 2017

De ce Moldovenii nu sunt o națiune

Nu din cauza invocării teoriei conform căreia Moldovenii sunt o parte a etniei române, deci sunt parte a națiunii române.
Cercetătorul american Karl W. Deutsch lega noțiunea de națiune, cu referire la o comunitate umană, de o condiție politică: „dacă o proporție semnificativă a unui popor încearcă să obțină controlul asupra unor componente esențiale ale sistemului decizional și de guvernare – consilii orășenești, comitete școlare sau legislaturi locale – , spunem că acești membri constituie o naționalitate, iar dacă reușesc să își exercite autoritatea asupra mijloacelor semnificative de aplicare a puterii dintr-o zonă extinsă – adică, în general, dacă reușesc să controleze un stat – , ei constituie o națiune (și, de obicei, se autointitulează astfel). Prin urmare, o națiune este un popor care deține controlul asupra unui stat” (Analiza relațiilor internaționale, Editura „Tehnica-info”, Chișinău, 2006, p. 70).
Atâta timp cât statul este captiv – cât instituțiile sale sunt captive, și populația este captivă. O populație captivă nu poate fi o națiune (nici măcar o naționalitate), ea este o adunătură de robi apatici, înapoiați cultural (educațional), care duc jugul.

Moldovenii vor fi o națiune atunci când vor prelua controlul asupra statului lor (instituțiilor statului), când statul va fi pentru ei, nu ei – pentru cei care au capturat statul...  

Postări populare