duminică, 29 octombrie 2017

Catalonia și Nistrenia (nerecunoscuta RMN): deosebiri ireconciliabile

Președintele parlamentului A. Candu ne-a delectat cu o reacție la proclamarea independenței de către Catalonia față de Spania. El a scris pe o rețea de socializare: „De peste 25 de ani, Republica Moldova simte pe propria piele ce înseamnă secesiune. Parlamentul Republicii Moldova susține pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Regatului Spaniei”.
Nu a fost difuzată vreo știre cu privire la discutarea în parlamentul de la Chișinău a situației din Catalonia. Dacă într-adevăr legislativul nu a discutat subiectul, iar Candu scrie că „Parlamentul Republicii Moldova susține pe deplin” etc., această postare este încă o dovadă a capturării instituției legislative a statului moldovenesc de către gruparea din care face parte Candu. În al doilea rând, șeful parlamentului scrie că „De peste 25 de ani, Republica Moldova simte pe propria piele se înseamnă secesiune”, uitând că Republica Moldova a apărut prin secesiunea de fosta URSS. Sugerarea unei paralele între Nistrenia (autoproclamata și nerecunoscuta RMN) și Catalonia este cu totul deplasată. În Catalonia este vorba de un popor, care are tot dreptul la autodeterminare pe teritoriul său istoric. În Nistrenia nu este vorba de un popor – o etnice, ci de o comunitate formată din moldoveni, ucraineni și ruși. În timp ce catalanii își doresc independența față de Madrid pentru că dispun de un potențial economic ce le permite să se auto susțină (din punct de vedere economic proiectul statal catalan este fezabil), în Nistrenia fără o susținere substanțială din exterior nu poate fi vorba de supraviețuire „independentă”. În timp ce catalanii au toate condițiile pentru a se afirma etnic, economic etc. în cadrul Regatului Spaniol, nistrenii au față de guvernarea de la Chișinău suspiciunea că demnitarii RM vor să-i adauge la populația ținută în captivitate pentru a fi furată (nistrenii, de ex., nu vor să participe la restituirea miliardului furat din rezervele Băncii Naționale).

Era bine dacă președintele parlamentului se documenta înainte de a posta... sau consilierii săi, care îl expun într-o lumină atât de nepotrivită…       

Postări populare