sâmbătă, 23 septembrie 2017

Despre angajarea UE în RM sau de ce sistemul hoțesc este infailibil

Recent am participat peste hotare la o conferință consacrată rolului UE în statele „fragile„ – afectate de conflicte – din vecinătate (‘The EU and International Conflicts: Current and Future Developments to Improve European Crisis Management and Conflict Prevention in Fragile and Conflict-Affected Countries’). Mai mulți participanți s-au întrebat cum poate fi redresată situația din Republica Moldova.
Le-am spus că dacă UE ar solicita, în schimbul asistenței financiare – fără de care RM nu poate supraviețui ca stat – să preia Centrul Național Anticorupție și să creeze o Curte Anticorupție (nu-i vorbă, aceasta ar trebui să examineze și dosarele privind delapidările din banii publici, nu numai mituirile), deci dacă ramura judecătorească ar reveni la normal, lucrurile s-ar schimba spre bine rapid. Este vorba, practic, despre necesitatea predării, pentru un timp, a unei părți din suveranitatea RM Uniunii Europene. Un participant din Țara Bascilor (actualmente, deocamdată în Spania) m-a întrebat dacă poporul moldovean ad vrea să cedeze o parte din suveranitatea sa. I-am explicat că poporul niciodată nu a exercitat suveranitatea – controlul – asupra puterii judecătorești. Dintotdeauna ea s-a aflat fie la cheremul organelor de partid sovietice, fie – în perioada „independenței” – sub controlul autorităților (din inerție sistemul s-a perpetuat, iar de o oarecare tranziție de la sistemul totalitar spre cel democratic nici vorbă, timp de 26 de ani; e prea greu pentru cei care ajung la putere – preiau sistemul, să renunțe la controlul pe care acesta li-l oferă). Deci, preluarea unei părticele din ramura judecătorească (Centrul Anticorupție și o Curte Anticorupție) de către UE ar însemna predarea acesteia poporului Republicii Moldova – pentru prima dată în istorie.
Un participant din Germania, care a mărturisit că a vizitat în mai multe rânduri Bruxelles-ul și care cunoaște abordările autorităților comunitare, a opinat că UE nu poate prelua structuri dintr-un alt stat, nu își poate asuma o asemenea responsabilitate.
Evident că nici cei din sistemul de stat de la Chișinău niciodată nu ar accepta un asemenea transfer de suveranitate către UE (asta ar conduce la investigarea tuturor isprăvilor lor), chiar dacă electoratul s-ar pronunța în cadrul unui referendum „pentru”.
Iată de ce cei mai norocoși oameni de pe planeta Pământ sunt guvernanții de la Chișinău. Deocamdată…

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obținerea acordului autorului (titularului blog-ului).          

Postări populare