sâmbătă, 2 septembrie 2017

De ce Plahotniuc atacă Rusia: pornind de la o opinie a lui R. Usatâi

O agenție de presă a difuzat declarația lui R. Usatîi într-o emisiune a postului moscovit  ТВЦ. În opinia acestuia „Plahotniuc atacă Rusia pentru a-și obține un „alibi” în ochii SUA și UE în cazul urmăririi penale”.
Este o opinie ce trebuie luată în considerare. Și totuși, cauza pare să fie una mai profundă. Să nu uităm că în Rusia s-a înrădăcinat un regim al oamenilor din structurile FSB-ului. V. Putin este vârful de lance al sistemului format de силовики. Ei i-au învins și supus pe cei numiți oligarhi – persoane care s-au îmbogățit din afaceri dubioase, și care, la un moment dat, prin anumiți exponenți, au emis pretenții privind preluarea puterii politice. Ultimul care a suportat consecințele a fost Mihail Hodorkovski.
În Republica Moldova procesul a fost invers. Oligarhii au ajuns la putere, de fapt, neîntâmpinând nicio rezistență din partea la силовики, căci cei mai buni dintre ei au părăsit Republica Moldova încă la începuturile perioadei numită a independenței.

Iată de ce nu se poate exclude ipoteza că regimul de la Moscova are o ură viscerală față de orice regim oligarhic, mai ales din spațiul post sovietic, pe care Kremlinul îl consideră вотчина sa („patrimoniul” său). Se pare că sentimentele sunt reciproce (și din partea lui Plahotniuc).    

Postări populare