joi, 3 august 2017

Rogozin și probabilitatea redeclanșării războiului pe Nistru

După ce a fost declarat „persona non grata”, corect: indezirabil, pe teritoriul Republicii Moldova, de către Guvernul de la Chișinău, vice-premierul rus Dm. Rogozin a acordat un interviu unui post TV din Chișinău, în care a făcut declarații cu rezonanță în societatea moldovenească. În speță, el a spus că Vladimir Plahotniuc, cel care controlează totul în Republica Moldova, vrea să redeclanșeze conflictul transnistrean (растопырить конфликт), că numitul va îneca Moldova în sânge (зальёт Молдову кровью), că acești oameni – Plahotniuc cu guvernarea pe care o coordonează – se află în pragul dezlănțuirii războiului (эти люди стоят на пороге развязывания войны).
Din aceste declarații se vede că unii actori politici de la Chișinău și-au atins scopul. Această stratagemă a fost utilizată și în ajunul alegerilor din toamna lui 2014, atunci când mulți alegători au votat actuala guvernare de teama tancurilor rusești – o temă subtil indusă conștiința electoratului cu mai puțin discernământ. Se vede treaba că și acum guvernarea a obținut ce și-a dorit: cu toate că Rogozin a spus că „Plahotniuc” vrea redeclanșarea războiului, oricum se înțelege că în eventualul război va fi implicată, la fel ca în 1992, și armata rusă – atât cea din Transnistria, cât și cea de la bazele militare din Crimeea sau din Caspica etc. Pentru moldovenii care știu forța armatei rusești este o amenințare gravă, demnă de a te pune pe gânduri. Iar în acest context, miza unei guvernări „victimă” nu poate fi decât speranța în consolidarea unei societăți debusolate și sărăcite în jurul guvernării acuzate de hoții și delapidări. Iată de ce declarațiile lui Rogozin puteau fi anticipate și scontate de unii politicieni de la Chișinău, care prin profilarea unui dușman extern vizează consolidarea propriilor poziții.

În al doilea rând, jocul pe care îl putem urmări pare riscant pentru guvernanții de la Chișinău. Se știe că dacă decidenții de la Moscova vor imagina un motiv de intervenție în Republica Moldova, nimeni și nimic nu îi va opri – nici NATO, nici SUA, nici UE. Iată de ce unii se întreabă dacă nu cumva este vorba de un scenariu prin care actuala guvernare – tachinând (de ochii lumii) Kremlinul, de fapt urmărește concesionarea Republicii Moldova partenerului strategic din Est, la fel cum a făcut cu aeroportul internațional Chișinău sau cu sudul republicii – respectivei firmei de explorare a gazelor de șist... 

Postări populare