joi, 24 august 2017

Matricea liberală a Uniunii Europene și perspectivele PL

Claudia Arădău, dr. în științe politice și relații internaționale, conferențiar universitar la Open University din Marea Britanie, a dezvăluit esența Uniunii Europene în articolul „Alteritate și politică externă: o abordare constructivistă” (în „Manual de analiză a politicii externe, Iași, Polirom, 2010). Ea pornește de la premisa că UE este „o Europă a păcii” (p. 281), iar „extinderea Uniunii Europene spre Est” a vizat o „transformare” statelor din regiune așa încât să poată „accede la statutul de subiect liberal responsabil” (p. 281). „Intervențiile terapeutice și disciplinare” ale UE în statele din Europa de Est, prin condiționarea asistenței financiare de efectuarea de reforme, trimiterea de consilieri ș.a. „au ca scop crearea unui subiect liberal” (p. 280). Pentru că „Cei care nu sunt (încă) liberali sunt văzuți ca un potențial risc” (p. 280).
Din această perspectivă, eliminarea de către coordonator a liberalilor de la guvernare a reprezentat un semn clar al faptului că guvernarea e deturnat cursul de integrare europeană sau poate, mai exact, a scos la lumină faptul ce pare tot mai evident. Că nu a existat nicio politică de „integrare europeană”, sintagma respectivă fiind exploatată de către un regim pentru obținerea de avantaje personale.

Desigur, și PL-ul nu a corespuns până acum denumirii asumate. În loc să promoveze valorile liberale – deci ale UE – liberalii de la noi s-au rezumat la reprezentarea unui segment electoral, de 10-20%, al unioniștilor. Totuși, un PL reînnoit, cu Dorin Chirtoacă la conducere, care să reprezinte pe toți cetățenii cu aspirații de integrare europeană (nu doar pe unioniști), ar putea să spulbere – la alegeri – orice regim hoțesc și orice coordonator. Nu cumva de asta D. Chirtoacă este hărțuit de regim?...  

Postări populare