joi, 3 august 2017

Despre eroism: declararea independenței (1991) și ca indezirabil a lui Rogozin (2017)

Se apropie ziua de 27 august, când va fi marcată aniversarea celor 26 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova. Mai corect ar fi să fie sărbătorită obținerea independenței la 2 martie, atunci când Organizația Națiunilor Unite a recunoscut națiunea moldovenească drept parte a comunității internaționale, alături de celelalte națiuni membre ale organizației. E importantă și ziua declarării independenței, dar cum, de pildă, regina Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Elisabeta a II-a,  s-a născut pe 21 aprilie 1926, însă este sărbătorită oficial în luna iunie, ar fi fost potrivit ca guvernanții moldoveni, dacă ar fi creștini, să sărbătorească declararea independenței pe 28 august – de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, atunci când în multe localități se sărbătorește hramul. Astfel, 28 august ar fi putut deveni Hramul Republicii Moldova, întrucât – cine se poate îndoi? – fără ajutorul Maicii Domnului, a Domnului nostru Iisus Hristos, nu mai vedeau moldovenii independență.
Aniversarea care se apropie (pe 27 august) ne prilejuiește o comparație a situației din 1991 cu cea care s-a creat zilele acestea de august, 2017. Se știe că parlamentarii moldoveni din 1991, care și-au primit anul trecut decorații pentru „curajul” de care au dat dovadă atunci, au așteptat 3 zile, după ce Ucraina și-a proclamat independența pe 24 august 1991, și încredințându-se că istoria nu mai poate fi întoarsă (încredințându-se că nu vor păți nimic de la metropola moscovită – pentru că între Moscova și Moldova se afla Ucraina independentă), au votat ce a votat și Kievul, devenind „eroi”.
Și acum asistăm la momente de „eroism”, de data aceasta din partea guvernului de la Chișinău. Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a fost declarat indezirabil pe teritoriul RM. Probabil, guvernanții moldoveni își vor acorda decorații pentru „eroism”. Numai că lui D. Rogozin îi fusese de mult timp interzis accesul prin Ucraina și UE (deci și prin România), de aceea el oricum nu putea ajunge în Republica Moldova, fără să mai fie declarat indezirabil pe teritoriul statului moldovean...      

Postări populare