sâmbătă, 15 iulie 2017

Despre însemnătatea lui Ștefan cel Mare

Astăzi, 15 iulie, creștinii ortodocși îl comemorează pe Ștefan cel Mare și Sfânt (2 iulie, stil vechi). Rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, reputatul academician Ion Aurel Pop a arătat astfel importanța lui Ștefan cel Mare: „În urmă cu 500 de ani Ștefan cel Mare a fost numit de către Sfântul Scaun rege al Daciei. Ștefan cel Mare era Domnul Țării Moldovei, voievod al Țării Românești și guvernator al Transilvaniei. Era în alianță cu împăratul Habsburg, pentru a transforma Europa. Ștefan cel Mare, care a fost Fortissimus Athleta Christi – atlet al Crucii pentru apărarea continentului european” (Jocuri de putere, Realitatea TV, 10 iulie 2017).  
În opinia lui Ioan Aurel Pop, Ștefan cel Mare a fost cel mai important domnitor din spațiul valah din perioada Evului Mediu.
Pentru cetățenii Republicii Moldova Ștefan cel Mare este simbolul statalității moldovenești. Dar și pentru cetățenii României, marele înaintaș este – după cum se vede – simbolul unității v(a)lahe, cel care a înfăptuit-o cu mult înaintea lui Mihai Viteazul.    


Postări populare