duminică, 21 mai 2017

Moldovenii – poporul purtător de Dumnezeu

Înțeleptul Dimitrie Cantemir scria în a sa „Descrierea Moldovei”, că Moldovenii au multe metehne. Cât despre calități, a putut menționa două: primirea de oaspeți și credința drept măritoare. Cum primirea de oaspeți rezultă din credință (este o faptă a credinței), se poate afirma că Moldovenii, urmașii Geților și Vlahilor, s-au caracterizat de-a lungul secolelor prin slujirea Domnului Iisus Hristos și a Bisericii Sale. Misiunea Moldovenilor a fost apărarea Creștinătății – așa cum scria Ștefan al III-lea cel Mare și Sfânt, la vremea sa, prinților Europei. Și astăzi misiunea statului moldovenesc nu poate fi decât aceiași care a fost dintotdeauna. Mai mult, pot prezice că Poporul și Țara Moldovei vor exista numai dacă își vor asuma și vor îndeplini această misiune. Altminteri vor dispărea de pe scena istoriei. Pentru ca să poată îndeplini o asemenea misiune, Moldovenii trebuie să fie un popor de o anumită calitate. Moldovenii sunt și vor fi un popor purtător de Dumnezeu sau nu vor fi deloc. Pentru asta creștinii se și roagă la fiecare slujbă: „Pentru de Dumnezeu păzită țara noastră – Moldova, stăpânirea, oastea și poporul ei, întru liniște în viață lină și fără gâlceavă să viețuim întru toată bună credința și curățenia”.
Câte un oponent ar putea să-mi replice: Bine, dar acum Moldova este degradată (începând de la talpa țării și terminând cu emanația sa – guvernarea), este o țară în proces de disoluție. Despre ce fel de „misiune” duhovnicească și securitară mai poate fi vorba?

Este adevărat. Dar eu cred în misiunea poporului acestei țări, în pofida oricărei guvernări hoțești. Căci misiunea unui popor (a unei țări) este suma misiunilor asumate de fiecare membru al respectivei comunități. Dacă fiecare dintre noi ne asumăm o anumită misiune, ea devine misiunea „de Dumnezeu păzitei țării noastre – Moldova, a stăpânirii, oastei și poporului ei”. 

Postări populare