duminică, 14 mai 2017

Dorin Chirtoacă: între dizgrație și dragoste

Sâmbătă, 13 mai – de ziua Europei, sărbătorită în Grădina Publică Ștefan cel Mare – a fost un alt moment de ghinion pentru administrația publică locală a capitalei, datorat ploii care s-a năpustit peste oraș în fapt de seară. Transportul public a circulat cu probleme: în sectorul Ciocana, acolo unde locuiește primarul general, mai multe microbuze s-au retras de pe rută (eu am văzut trei cu nr. 191), de asemenea, mai multe troleibuze. Cele care au rămas pe rută ajungeau în stații, evident, cu întârziere. Odată urcați în mijloace de transport în comun supraaglomerate (așa cum mi s-a întâmplat: am urcat într-un microbuz nr. 123, după ce am renunțat să mai plec pe ruta 191, căci timpul de așteptare m-a făcut să-mi schimb planurile), călătorii erau supuși câte unei reprize de umilire de neuitat și, pentru unii, greu de digerat, căci se revoltau, dar – desigur – nu puteau face nimic, așteptau să ajungă la destinație și să uite experiența legată de transportul municipal în comun. Este clar că nu primarul Dorin Chirtoacă a dat dispoziție conducătorilor de troleibuze și microbuze să se retragă de pe rute. Și totul, nemulțumirea călătorilor s-a îndreptat către cel care personifică puterea locală.
Bine, veți spune, de dizgrație (îndreptățită sau nu), am înțeles. Dar unde este dragostea în această poveste? Depinde cum privim, adică depinde de percepție. Unii dintre cei care au pierdut timpul în stații, așteptând unitățile de transport în comun, au realizat necesitatea procurării unui autoturism propriu, inițiind mai întâi o afacere proprie. Adică, ideea este să nu fii la îndemâna Regiei transport electric sau a celei de autobuze, să nu fii la mâna statului, ca bugetar, în așteptarea salariului sau a pensiei. Ci să te realizezi din punct de vedere financiar, prin crearea sau cumpărarea de active. Aceasta, de altfel și este abordarea liberală – promovată din oficiu de către partidul din conducerea căruia face parte și Dorin Chirtoacă. De aceea, acei călători care au fost vizitați de asemenea gânduri, ar putea fi mobilizați spre fapte mărețe, care vor schimba destinele lor, dar și destinul țării.

Bine-bine, îmi va mai replica cineva. Aceasta este o chestiune de percepție. Ce legătură are Dorin Chirtoacă cu faptul că cineva ar putea înțelege necesitatea creării propriei afaceri, respectiv a procurării propriului automobil, pentru că într-o zi de 13 mai a plouat tare în capitală și transportul public a circulat prost? Într-adevăr, D. Chirtoacă nu are nicio legătură cu aceasta, tot așa cum nu are nicio legătură nici cu faptul că mulți chișinăuieni rămân în continuare cu mentalitate paternalistă, așteptând de la stat (primărie) să le rezolve toate problemele. Dar oricum, și în cazul acesta, responsabili sunt cei care se ocupă direct de transportul public.     

Postări populare