joi, 4 mai 2017

9 mai – semnificații pentru Republica Moldova

După ani buni de la proclamarea independenței, nu există o abordare comună, general acceptată, cu privire la semnificația zilei de 9 mai, numită în Rusia – Ziua Victoriei. Acest lucru mi se pare pozitiv – este semnul faptului că în Republica Moldova avem o societate democratică, în care nu există o ideologie (impusă) de stat; în Republica Moldova părți ale societății împărtășesc și promovează viziuni diferite. Diversitatea este o bogăție a oricărei țări. Este important însă ca cele câteva părți ale societății să se exprime democratic, cu respect una față de celelalte, polemica să nu degenereze în disensiuni și conflicte, și este de asemenea important ca ele (segmentele societății) să fie unite prin ceva – devotamentul și loialitatea față de statul Republica Moldova.
Cu regret, anumite tensiuni apar în fiecare an în societatea moldovenească.
Care este totuși semnificația zilei de 9 mai? În primul rând, trebuie spus că din perspectivă istorică, Germania nazistă a capitulat noaptea, pe 8 mai – la 23.01 ora locală (a Europei Centrale). Decalajul între fusurile orare a făcut ca după ora Moscovei, ziua capitulării Germaniei să fie considerată ziua de 9 mai. Victoria în cel de-al doilea război mondial a fost obținută, totuși, mai târziu, atunci când a capitulat Japonia – pe 2 septembrie 1945, după invadarea Manciuriei de către Uniunea Sovietică și după bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, operate de armata SUA. 
Ținând cont de faptul că statul Republica Moldova se vrea unul european – parte a marii familii a popoarelor europene, iar ziua de 9 mai este Ziua Europei, în comemorarea Declarației (din 1950) a ministrului de Externe al Franței, Robert Schuman, în lumina datelor istorice prezentate, cred că poate fi oferită posibilitatea marcării zilei victoriei asupra Germaniei naziste – de către coaliția anti-nazistă – pe 8 mai, iar pe 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei – a spațiului civilizațional din care vrem să facem parte, cel care asigură respectarea drepturilor omului și excluderea oricăror derapaje de la principiile democratice. 
Într-un stat democratic, toate segmentele/comunitățile din societate au dreptul să marcheze sărbătorile pe care le valorizează. Ziua victoriei coaliției anti naziste asupra Germaniei hitleriste este o sărbătoare comună, a tuturor. Dar ținând cont de faptul că Republica Moldova se află în alt fus orar decât Moscova și decât partea europeană a Federației Ruse, marcarea evenimentului respectiv poate să aibă loc pe 8 mai. Și în manualele de istorie trebuie prezentat clar acest detaliu. Iar 9 mai este ziua Europei – este sărbătoarea care trebuie să unească toate comunitățile etnice, lingvistice, religioase ş.a. din RM. Ziua Europei, pe 9 mai, este un prilej de a conștientiza europenismul nostru. 9 mai este ocazia de a demonstra că ideea europeană este o profesiune de credință pentru majoritatea celor care constituie societatea moldovenească și care pot să construiască un stat modern, care să fie compatibil cu statele din Uniunea Europeană. 

Postări populare