vineri, 7 august 2015

Integrarea zonei nistrene: misiune imposibilă?

Un site de știri a informat că Ucraina susține inițiativa Republicii Moldova cu privire la elaborarea „unui plan de integrare” a regiunii transnistrene în Republica Moldova. Despre asta a scris pe pagina sa de Facebook președintele Subcomisiei pentru securitate a sistemelor informaționale din componența Comisiei Radei Supreme pe probleme de Securitate Națională și Apărare, Irina Friz. Sisținerea este salutară, dar pentru observatorii fenomenului politic din Republica Moldova există îndoieli cu privire la capacitatea guvernanților de la Chișinău de a elabora un asemenea plan... implementabil cu succes.
Iar dacă guvernanții, conștientizându-și limitele, vor apela la specialiști din mediul academic, ca să le elaboreze un plan (fezabil), aceștia din urmă (experții) ar putea să le pună o condiție: întoarcerea miliardului de $. Sau ar putea enunța că punctul nr. 1 din planul respectiv, pe care se apucă să-l elaboreze, este reîntoarcerea miliardului de $. Că doar nu-și închipuie cineva, inclusiv guvernanții de la Chișinău, că populația din zona nistreană – cea are urmează să fie „integrată” – visează să fie jefuită și ea, ca să le țină de urât cetățenilor aflați în teritoriul controlat de autoritățile RM... Desigur, punctul nr. 2 al planului de integrare va fi revenirea utilităților la tarifele anterioare majorării. Iar punctul 3 ar putea fi întoarcerea aeroportului internațional Chișinău în administrarea statului, ca și a Băncii de Economii – a celei care urmează să fie lichidată deoarece politicienii de la guvernare nu pot rezista ispitelor de emană de acolo, după cum dădea de înțeles ieri într-o emisiune televizată fostul ministru de Finanțe Veaceslav Negruță.   
Într-un cuvânt, după ce vor fi luate aceste măsuri, nu se știe dacă îi vor convinge pe transnistreni, dar e cert că vor fi benefice pentru populația din spațiul aflat sub jurisdicția RM. Întrebarea desigur este: cine a spus că guvernanții chiar vor face toate acestea? Oamenii (majoritatea electoratului) au votat pentru un regim cleptoman, deci acei oameni merită să fie tratați în felul în care sunt tratați. Dar ce au cu toată această poveste oamenii din zona nistreană? Ar fi bine ca în planul ce urmează să fie elaborat de guvernanții de la Chișinău să aflăm răspunsul și la această întrebare... 

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).  

Postări populare