luni, 20 iulie 2015

Dilema securității în relația Chișinău – Tiraspol: o cauză a tensionării

Pe 21 iulie 2015 se împlinesc 23 de ani de la înghețarea conflictului nistrean, prin semnarea Acordului ruso-moldovenesc din 21 iulie 1992. Cu regret, în toți acești ani nu s-au înregistrat progrese în privința soluționării conflictului – zona nistreană rămâne un teritoriu necontrolat de autorități recunoscute la nivel internațional.
Ieri mass-media au informat și comentat despre mobilizarea (militară) din Nistrenia, anunțată printr-un decret al șefului administrației de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk. În încercarea de a explica motivația decretului respectiv, comentatorii (de exemplu, cei care au fost invitați la emisiunea Fabrika, de la Publika TV) nu au făcut legătura cu o altă știre de ieri, privind începutul aplicațiilor militare la Bălți, cu participarea unor militari din SUA, România, Polonia și Georgia. În fapt, se poate observa că în prezent în relația Chișinău-Tiraspol se manifestă un caz clar al dilemei securității: „măsurile defensive pe care statele le iau pentru a se apăra sunt văzute de către ceilalți ca fiind potențial agresive și se reacționează la ele în consecință” (Barry Buzan, Popoarele, statele și frica. O agendă pentru studii de securitate internațională în epoca de după Războiul Rece, Chișinău, 2014,  p.314).     

P.S. N-am înțeles de ce Armata RM se antrenează „pentru a putea controla mulţimile în timpul protestelor”... Armata este transformată în trupe de interne? Or, tot ieri a fost difuzată știrea despre convocarea cetățenilor la proteste împotriva majorării tarifelor la utilități... Ce legătură are Armata și protestele cetățenilor?... 

Postări populare