marți, 7 iulie 2015

Conflictul transnistrean la 23 de ani: cum poate fi soluționat

Luna aceasta se împlinesc 23 de ani de la înghețarea conflictului transnistrean, prin „Acordul cu privire la principiile aplanării pașnice a conflictului armat în regiunea nistreană a Republicii Moldova”, din 21 iulie 1992, semnat de președinții Boris Elțîn și Mircea Snegur. În document au fost prevăzute negocieri care să conducă la soluționarea conflictului prin păstrarea integrității teritoriale și prin acordarea unui statut special regiunii nistrene. Și totuși, în 23 de ani, carul nu s-a urnit din loc. Dimpotrivă, se pare că decalajul între RM și regiunea nistreană, aflată în afara jurisdicției autorităților de la Chișinău, s-a mărit continuu. Și totuși, în prezent pot fi formulate câteva considerații cu privire la soluționarea conflictului.
           În primul rând, este necesară o voință politică a guvernanților de la Chișinău. Foaia de turnesol a identificării acestei voințe politice ar fi promptitudinea de a accepta pierderea puterii în schimbul reintegrării țării. Or, se crează impresia că dacă pe cântar ar fi puse, pe un talger –  păstrarea puterii, iar pe celălalt – reintegrarea și previzibila pierdere a puterii, actuala guvernare declarată pro-europeană va alege puterea.
De asemenea, o a doua condiție indisolubilă ar fi eradicarea delapidărilor și a corupției, edificarea unei țări cu un sistem democratic veritabil și cu o economie de piață funcțională (fără monopoluri), respectiv ridicarea nivelului de trai al cetățenilor societății moldovenești (nu numai a funcționarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, vameșilor ș.a.).
Cu asigurarea celor două condiții (voință politică și creșterea nivelului de trai al societății, prin eficientizarea statului) soluționarea conflictului este posibilă. Iar pentru aceasta va fi necesară formularea unei ideii de stat, a unui proiect de țară, a unei misiuni a țării în care să se regăsească a atât elitele și populația regiunii nistrene cât și elitele și societatea din Republica Moldova. Odată ideea de stat formulată, va fi elaborată o Concepție privind reintegrarea (resetarea) statului moldovenesc cu cele două spații ce vor fi reintegrate. Concepția va reprezentat viziunea procesului de reintegrare, respectiv de edificare a statului comun. Din viziune, va rezulta politica de reintegrare, care reprezintă principiile ce stau la baza procesului. Din politică va rezulta strategia, din strategie va rezulta tactica, iar din tactică va rezulta planul de acțiuni – de soluționare a conflictului transnistrean.
Este foarte important să se înțeleagă faptul că ideea de stat, viziunea și celelalte nu trebuie să fie formulate de mediatorii și garanții din formatul 5+2, ci de către părțile în conflict, căci ele vor fi respectate de părți când acestea le vor percepe ca fiind ale lor, când vor percepe soluția ca fiind a lor, nu impusă de altcineva.
      Poate actuala guvernare să gestioneze bine procesul de reintegrare? Da, dacă va apela la specialiști care pot oferi soluții inovative, dacă va scăpa de starea de anchilozare și lehamite.

Postări populare