vineri, 30 ianuarie 2015

Experiența ungară: un model pentru integrarea europeană a RM

În 2014 Republica Moldova a semnat un Acord de Asociere cu UE. Mulți au perceput acel eveniment drept începutul trecerii statului moldovean din sfera de influență a Federației Ruse în cea a Uniunii Europene. Dar procesul de integrare reală a statului nostru în spațiul occidental este anevoios. Semnul clar al faptului că în prezent RM se mai află în spațiul de control geopolitic al Rusiei este că în timp ce Occidentul aplică sancțiuni statului rus, împreună cu rubla rusească se prăbușește și leul moldovenesc. Cotațiile leului românesc arată clar că România este parte a spațiului UE.
Integrarea europeană a Republicii Moldova nu înseamnă numai cererea și primirea de fonduri europene pentru reforme finalitatea cărora nu poate fi văzută nici cu două perechi de ochelari. Procesul de apropiere de UE vizează să ei cunoștință de practici europene – din state membre ale UE – și înseamnă preluarea multora dintre ele. Un exemplu util în acest sens îl reprezintă Ungaria. (Or, în prezent multe dintre practicile din RM amintesc de cele din Rusia).
De exemplu, lanțurile de supermarket-uri din Ungaria, ale corporațiilor străine, dacă nu încheie anul financiar cu profit, își încetează activitatea, în conformitate cu legislația ungară. Legislatorul ungar a adoptat o asemenea prevedere pentru a exclude contabilitatea dublă și transferul profiturilor peste hotarele Ungariei. Mai mult, respectivele lanțuri de supermarket-uri nu au program de lucru duminică. Prin această impunere statul ungar se străduie să creeze condiții pentru ca cetățenii săi să-și poată dedica timpul zilei de odihnă familiilor, reculegerii. Nu în ultimul rând, prin această măsură statul ungar protejează micii întreprinzători – proprietarii micilor magazine, ai magazinelor de la colț – care sunt astfel asigurați duminică cu clienți. De altfel, în ultimii zece ani ponderea economiei autohtone în Ungaria a crescut, înregistrându-se o consolidare a economiei țării. Acest lucru se datorează nu în ultimul rând acțiunilor Guvernului de la Budapesta. De exemplu, în ceea ce privește sectorul bancar, Executivul de la Budapesta și-a propus și a realizat obiectivul ca 50% din sistem să aparțină agenților economici ungari, în primul rând privați. Astfel, recent, statul ungar, în cadrul unui consorțiu, a cumpărat Budapest Bank, deținută de corporația americană General Electrics (GE), în contextul migrării structurilor financiare americane din Europa (și din alte părți ale planetei) în SUA, unde se înregistrează o creștere economică și unde există oportunități pentru obținerea de profituri mai semnificative. Ungaria este una dintre cele șase țări ale UE (alături de Germania, Franța, Luxemburg, Austria și Grecia) care au interzis pe teritoriul lor organismele modificate genetic (OMG), arătând clar prin aceasta că securitatea alimentară a poporului este mai presus de profiturile de moment ale corporațiilor de producători agricoli și ai celor din industria prelucrătoare. Nu în ultimul rând, atunci când, recent, Guvernul de la Budapesta a încercat să introducă un impozit pe utilizarea Internetului, la proteste au iesit sute de mii de oameni. În Republica Moldova la ultimul protest au ieșit în jur de 60 de oameni. Astfel, națiunea ungară este un exemplu pentru RM în ceea ce privește exprimarea atitudinii civice.  
Multe dacă nu toate aceste practici și măsuri din Ungaria pot fi preluate în Republica Moldova, dacă ne dorim integrare europeană reală, nu lozinci sau declarații sterile.

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).         

Postări populare