duminică, 27 iulie 2014

Decorarea guvernanţilor pentru integrarea europeană: când mijloacele sunt confundate cu scopul

Joi, 24 iulie, președintele Nicolae Timofti a semnat un decret privind conferirea distincțiilor de stat unui grup de deputați, miniștri, membri ai Guvernului și înalți funcționari publici, „care au contribuit decisiv la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”, se specifica într-un comunicat al Președinției. Șeful statului a acordat decorațiile la propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a partidelor care formează Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană (Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal Reformator). Ordinele și medaliile au fost atribuite „în semn de înaltă apreciere a contribuției la promovarea reformelor bazate pe valorile și standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE și ale spațiului Schengen și activitate intensă în vederea sporirii prestigiului țării pe plan internațional”. 
Integrarea europeană (liberalizarea regimului de vize și Acordul de Asociere) nu este un scop, ci un mijloc pentru realizarea intereselor naționale ale țării: asigurarea bunăstării fiecărui cetățean și asigurarea securității (atât personale cât și a statului – integritatea sa teritorială). Nu se văd realizări în acest sens. Dimpotrivă. Criminalii se simt în voie să comită crime de răsunet. Devalorizarea galopantă a leului face ca salariile şi pensiile să ţină tot mai greu piept creşterii preţurilor. În urma înrăutăţirii relaţiilor guvernanţilor de la Chişinău cu Federaţia Rusă producătorii agricoli riscă să înregistreze pierderi de 150 milioane de dolari.     
Iată de ce actualii guvernanți moldoveni, care s-au decorat între ei, sunt ca nişte medici care se bucură nu pentru că au vindecat pacientul, ci pentru că i-au făcut două injecții. Poate că persoane cu o abordare înțeleaptă ar aștepta să vadă efectul – s-ar decora pentru realizarea scopului, nu pentru folosirea de mijloace? Şi mijloacele nici măcar nu sunt folosite încă în totalitatea lor. Implementarea Acordului de Asociere este de abia la început...
Chiar dacă nu este logică decorarea guvernanţilor, se poate deduce un sens al evenimentului de joi. Dacă pornim de la ipoteza că guvernanţilor nu le pasă de electoratul ţării, dacă guvernanţii nu se identifică cu nevoile şi grijile cetăţenilor RM, inclusiv ale celor care au fost nevoiţi să plece la muncă în străinătate pentru a-şi întreţine copiii, atunci bucuria protipendadei este justificată: veniturile lor personale cresc constant (conform declaraţiilor pe venit), deputaţii au primit şi anul acesta concediale de 18.880 de lei (20.480 de lei au primit preşedinţii de comisii şi circa 23.000 de lei – conducerea Parlamentului). Cetăţenii respectivi sunt împliniţi, realizaţi material. Şi au considerat că pentru aceasta merită decoraţii de stat...

© Pentru republicarea (preluarea) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului). 

Postări populare