miercuri, 16 aprilie 2014

Este cazul Kosovo un precedent pentru diferendul privind zona nistreană a Republicii Moldova?

Marți, 15 aprilie, la Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIȘPA), a Universității de Stat din Moldova (USM), a avut loc întâlnirea publică cu studenții și profesorii facultății a unei delegații formată din trei foști președinți: Aleksander Kwasniewski (al Poloniei: 1995-2005), Boris Tadic (al Serbiei: 2004-2012) și Rexhep Meidani (al Albaniei: 1997-2002). Au fost abordate şi discutate probleme legate de experienţa Poloniei, Serbiei şi Albaniei în negocierea şi implementarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, dar şi alte aspecte relevante ce ţin de apropierea cu Uniunea Europeană.
După încheierea evenimentului, am vorbit cu fostul Preşedinte al Serbiei, Boris Tadic. La întrebarea mea „Va recunoaște Serbia independența Kosovo dacă i se va pune această condiție în vederea obținerii statutului de stat membru al UE?”, Tadic mi-a spus că această clauză deja este inclusă în textul Acordului respectiv, între UE și Serbia, elaborat deja.
Am impresia că în integrarea sa europeană RM merge pe urmele Serbiei. Astfel poate fi explicată lipsa de energie și de vigoare, anemia guvernării RM în negocierile cu privire la reglementarea conflictului privind zona nistreană, lipsa vreunui plan de reglementare ș.a.. Relația Serbia – Kosovo pare să fie, din perspectiva euro-integraționistă, un precedent (soluția) pentru conflictul înghețat de pe Nistru. Iar dacă e așa, pentru ce să mai investească actuala guvernare de la Chișinău în reglementarea conflictului privind zona nistreană?...
Sunt conștient că cineva poate să nu fie de acord cu explicația mea, conform căreia guvernarea de la Chișinău este anemică, lipsită de inițiativă și de vigoare pentru că nu vrea restabilirea integrității teritoriale a RM (vezi și cazul recent al votării greoaie, cu chiu cu vai, de către Parlamentul de la Chișinău, a suspendării accizelor pentru materia primă importată în zona nistreană – obligație asumată mai devreme de către oficialii moldoveni), deoarece structurile de la Bruxelles suprapun abordarea privind soluționarea conflictului din Kosovo peste conflictul din zona nistreană a RM. Cineva poate obiecta că, de fapt, autoritățile de la Chișinău vor soluționarea conflictului, prin reintegrarea zonei nistrene în statul moldovenesc, adică prin restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar sunt incapabile din cauza incompetenței, a lipsei de profesionalism (vor, dar nu pot). Și această explicație poate fi luată în considerare…  
În orice caz, probabil, Evghenii Șevciuk nici nu realizează în deplină măsură că soluția sa – a „unui divorț civilizat” (expresie utilizată, la întâlnirea cu studenții, și de fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski, cu referire la separarea Cehiei și Slovaciei) – este chiar cea care se prefigurează...

        © Pentru republicarea (preluarea) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului). 

Postări populare