miercuri, 19 februarie 2014

De ce s-a ajuns la confruntări violente în Kiev

Ciocnirile violente de marți, 18 februarie, de la Kiev, soldate cu 26 de morți (dintre care 10 polițiști și un jurnalist) și un număr mare de răniți nu poate lăsa indiferenți pe cei care urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina. De ce s-a ajuns la această situație? Sunt câteva răspunsuri, care pot fi date din câteva puncte de vedere. Situația poate fi privită din perspectiva implicațiilor factorilor externi. Interceptările convorbirilor telefonice ale adjunctului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, cu ambasadorul american la Kiev, în cadrul cărora erau împărțite principalele funcții din Guvernul ucrainean, fără să se ia în considerare opiniile oficialilor din UE, a stârnit bănuiala că SUA ar putea fi implicate în sprijinirea acțiunii de protest. Referindu-se la importanța Ucrainei, Zbigniew Bzezinski scria: „Ucraina, un nou și important spațiu pe tabla de șah care este Eurasia, este un pivot geopolitic deoarece simpla sa existență ca țară independentă ajută la transformarea Rusiei. Fără Ucraina Rusia încetează să mai fie un imperiu eurasiatic” („Tabla de șah”, București, 2000, p. 59). Vizând strategia americană pentru Eurasia Bzezinski adăuga: „Consolidarea unei Ucraine suverane, care între timp se auto-redefinește ca stat central-european și se angajează într-o integrare mai strânsă cu Europa Centrală, este o componentă decisivă a unei astfel de politici (…)” (p. 224).
Referindu-se la viitorul Eurasiei după căderea Uniunii Sovietice, cercetătorul american George Friedman menționa în cartea sa „Următorii 100 de ani”: „Încă din 1991, regiunea s-a fragmentat și a decăzut. Succesoarea Uniunii Sovietice, Rusia, a ieșit din această perioadă cu o npuă încredere în sine. Totuși, Rusia se află într-o poziție geopolitică ușor de atacat. Dacă ea nu va reuși să-și creeze o sferă de influență, Federația Rusă însăși s-ar putea fragmenta. Pe de altă parte, crearea unei astfel de sfere de influență poate genera conflicte cu Statele Unite și Europa” (București, 2012, p 77). Se poate afirma că cei doi autori au reușit să expună preocuparea SUA pentru starea de lucruri din Ucraina.
De asemenea, situația din Ucraina poate fi examinată din perspectiva factorilor interni. Tot mai mult ne putem convinge de polarizarea cetățenilor țării, respectiv de împărțirea lor în două comunități: o populație cu o mentalitate ancorată în valorile etnice uncrainene și orientată spre Europa, în regiunile din Vest și o alta vorbitoare a limbii ruse și orientată spre Rusia, în Est. În același timp, a avut loc radicalizarea acestora: forțe politice de factură naționalistă, care îl au ca ideolog pe Stepan Bandera, au efectuat capturarea unor clădiri ale ministerelor și ale altor instituții ale statului din Kiev, în timp ce în Est au fost formate detașamente de autoapărare ale forțelor antinaționaliste.
Fără să trecem cu vederea acuzele cu privire la caracterul corupt al puterii Partidului Regiunilor, care nu a reușit să asigure un nivel de trai decent în Ucraina, trebuie menționat că anume datorită respectivului partid a fost adoptată Legea ucraineană privind principiile politicii lingvistice, care garantează minorităţilor naţionale din Ucraina dreptul de a-şi folosi limba maternă, inclusiv românilor (moldovenilor) din regiunile Cernăuţi, Odesa și Transcarpatică (legea a fost promulgată de Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, la 8 august 2012). Consider că fără Partidul Regiunilor la putere, o asemenea lege nu ar fi putut fi adoptată. Mai mult, este posibil ca în cazul preluării puterii de către partide naționaliste (moderate sau radicale), această lege să fie abrogată, iar procesul de desființate a claselor sau chiar școlilor cu predarea în limbile regionale (inclusiv în limbile rusă și română) să fie intensificat.  

Așadar, situația tragică din Ucraina trebuie evaluată luându-se în considerare doi factori importanți: cel extern (atât occidental, cât și rusesc), dar și cel intern – naționalist. 

         © În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării.  

Postări populare