miercuri, 12 februarie 2014

Abolirea regimului de vize pentru cetăţenii RM: semnificații politice

Miercuri, 12 februarie, Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a aprobat prin vot raportul privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Este o decizie care are mai multe semnificații politice. Consider că, în primul rând, în cazul adoptării finale a deciziei – de către Consiliul European la primăvară – va fi o măsură  de promovare a actualei guvernări, care suferă în prezent la capitolul rezultate și imagine în rândurile electoratului din Republica Moldova. Acest gest de susţinere din partea UE vine în schimbul loialităţii conducerii RM faţă de linia de integrare europeană, pe fundalul deciziilor adoptate de conducerile politice din Armenia și Ucraina. Măsura respectivă vizează electoratul moldovenesc, fiind prezentată ca o performanţă de vârf a coaliției pro-europene, în lipsa altor realizări clare și vizibile. Pe fundalul devalorizării monedei naționale, a inflației, a creșterii galopante a prețurilor și a scăderii puterii de cumpărare a populației RM, adoptarea regimului liberalizat de vize ar veni ca un balsam pe o rană a statului moldovenesc, a societății moldovenești.
În acelaşi timp prin măsura cu pricina se urmăreşte şi crearea unei atitudini favorabile faţă de UE a populaţiei din zona nistreană care, în urma unor astfel de decizii ale Bruxelles-ului, ar putea manifesta mai multă înţelegere şi bunăvoinţă faţă de Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb ce urmează a fi semnate pe parcursul anului curent și, poate, față de procesul de reintegrare, care este înghețat.
În sfârșit, dar nu în cele din urmă, acordarea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni poate fi văzută şi ca un factor de influenţă asupra electoratului din Ucraina, din partea căruia se va sconta mai multă simpatie vis a vis de ideea de apropiere faţă de UE, de integrarea europeană, concretizată prin semnarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb.
Se poate afirma că majoritatea moldovenilor care au dorit să plece la muncă în țările UE au făcut-o – fie legal, prin obținerea cetățeniei române, respectiv a pașaportului statului vecin, care oferă dreptul la muncă în UE, fie ilegal, prin viză turistică în UE, de unde nu s-au mai întors acasă. Totuși, se poate admite, de asemenea, că deschiderea frontierei UE pentru cetățenii Republicii Moldova ar putea determina un flux al forţei de muncă de la noi spre spaţiul comunitar. Este de admis, în același timp, că mulţi dintre cetăţenii noştri ar putea încălca regulile impuse beneficiarilor regimului liberalizat de vize, rămânând în state ale UE cu depășirea termenului celor trei luni (90 de zile) în care li s-a permis șederea (deci rămânând pentru muncă la negru) – așa cum au făcut cetățeni ai altor state care au obținut un regim similar (Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia ș.a.), ceea ce va amplifica problemele de ordin demografic, social şi economic destul de grave cu care și așa se confruntă statul Republica Moldova. 

          Incontestabil, abolirea regimului de vize este așteptată de cadrele didactice, cercetătorii, oamenii de afaceri și alte categorii din Republica Moldova, care în interes de serviciu pleacă peste hotare și astfel vor scăpa de umilințele privind obținerea vizelor în statele Uniunii Europene. De asemenea, cetățenii moldoveni care au rude în România le vor putea vizita mai ușor. Este regretabil că după ce a impus Republica Moldova să adopte legea antidiscriminare, UE se pretează la discriminare în ceea ce îi privește pe cetățenii moldoveni care din motive religioase nu vor să accepte pașapoartele biometrice - cu un cip inserat. Conform înțelegerilor între guvernanții de la Chișinău (care, se pare, nici nu și-au propus să apere interesele categoriei menționate de cetățeni moldoveni) și autoritățile UE de regimul liberalizat de vize ar putea beneficia doar posesorii unui pașaport biometric.   

         © În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării.  

Postări populare