joi, 21 noiembrie 2013

Sindromul Stockholm în RM sau despre cum victimele își susțin împilatorii

Vikipedia explică „sindromul Stockholm” drept „comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să simpatizeze cu răpitorul. Persoanele captive încep în a se identifica cu răpitorii, ca și un mecanism defensiv, din teama de violență. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate, întrucât intr-o situație de captivitate, lipsa perspectivelor este prin definiție imposibilă. Încercările de evadare sunt și ele percepute ca și o amenințare, întrucât într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat și rănit. Drept consecință, victima devine hiper-vigilență în privința nevoilor răpitorului și neștiutoare în privința propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, întrucât ar pierde singura relație pozitivă formată – cea cu răpitorul”. Extrapolată, această definiție ar putea să reprezinte și o explicație a preferințelor electoratului din Republica Moldova.
Astăzi au fost date publicității rezultatele ultimului barometru al opiniei publice (BOP), care au fost colectate în urma unui sondaj efectuat de CBS- AXA, reprezentativ pentru populația adultă și care are o marjă de eroare de +/-3%. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1161 persoane. Conform datelor prezentate, partidele care ar intra în Parlament în urma unui scrutin au obținut sprijin din partea alegătorilor după cum urmează: PCRM - 34%; PLDM - 13 %; PDM - 9%; PL - 7.5 %. În cazul subeșantionului respondenților deciși (65% din total), rezultatele ar arăta în felul următor: PCRM 50,8% PLDM, 19,1%, PD 12,7%, PL 11,1%.
Este ciudat acest sprijin pentru partidele care constituie actuala guvernare, după performanțele pe care le-au realizat din 2009 până în prezent: RM este cel mai sărac stat din Europa și sărăcirea majorității populației continuă; exodul agenților economici și al forței de muncă din RM continuă din cauza unui mediu caracterizat de o corupție profundă care a pătruns instituțiile sistemului de stat; aeroportul internațional Chișinău a încăput pe mâinile unor cetățeni deținători ai unei firme din Rusia în urma unui proces total netransparent de concesionare; 22% din acțiunile deținute de stat la Banca de Economii au fost preluate – fără să fie vorba despre vreun act de privatizare, deci de vânzare a respectivului pachet – iarăși în cadrul unui proces care nu a excelat prin transparență, de o firmă din Rusia, ca să nu mai amintim de indicațiile date la telefon de către fostul Prim-ministru șefului Inspectoratului Fiscal – ca și cum Fiscul și Vama nu mai funcționează conform legislației statului, ci au fost privatizate de unul dintre partidele Alianței pentru Integrarea Europeană, iar singura lege în acele instituții sunt indicațiile telefonice date de „șefu” din Marea Adunare Națională nr.1;  ș.a.m.d.
Cum se explică faptul că după o prestație concretizată în acte de jaf al resurselor statului, în urma căruia majoritatea populației sărăcește, iar potentații își sporesc averile, electoratul moldovenesc ar vota pentru aceleași partide aflate acum la putere, plus pentru partidul care s-a aflat la guvernare în perioada 2001-2009, când Republica Moldova cu succes a devansat Albania în clasamentul celor mai sărace state din Europa și când a început de fapt exodul cetățenilor moldoveni în străinătate, în căutarea unui loc de muncă (în cele mai dese cazuri – la negru)? Unii ar spune: pentru că nu avem din ce alege; pentru că nu sunt alte partide care să reprezinte opțiuni reale în care alegătorii și-ar investi încrederea (voturile). Cred, totuși, că întotdeauna există o alegere. Între două rele omul poate să nu aleagă nici unul. Un electorat cu conștiință de sine, care a fost înșelat și nedreptățit de către guvernanții pe care i-a adus la putere, ar da o lecție celor care s-au crezut șmecheri peste oameni sinceri – care i-au votat din simplul motiv că au crezut în ceea ce respectivii au promis. Le-ar da o lecție… nevotându-i.

Rezultatele sondajului dat publicității astăzi arată însă că în Republica Moldova ca și cum se manifestă „sindromul Stockholm”: victimele îi susțin pe cei care le-au capturat țara, storcând-o de resurse în interesul lor meschin. Să fie oare vorba despre o idilă perfectă între un grup (care mai este numit „clasă politică”) de sadiști care și-au găsit partenerii perfecți – o populație de masochiști? În orice caz, rezultatele BOP-ului de azi certifică vorba veche: un popor își merită guvernanții.   

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare