marți, 5 noiembrie 2013

De ce Acordul de Liber Schimb este periculos sau cum guvernarea sacrifică securitatea alimentară

V. Filat continuă să uimească. După ce duminică, 3 noiembrie, PLDM-istul a declarat la un miting de partid: „Vreau să transmit un mesaj Europei: chiar dacă voi nu ne vreți și nu ne iubiți, noi vă vrem și vă iubim”, stârnind nedumerirea observatorilor, ieri, în emisiunea Nataiei Morari „Politica”, de pe „TV 7”, Filat a spus că textul Acordului de Liber Schimb va fi dat publicității după ce va fi parafat [la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la sfârșitul acestei luni], iar dacă nu va fi unul bun, nu va fi semnat. [?!] Sau nu și-a dat seama ce a spus, sau a spus asta pornind de la premiza că telespectatorii acelui post TV sunt „idioți terminați”, vorba lui C. Tănase. Vreau să sper că V. Filat realizează faptul că dacă autoritățile RM vor parafa Acordul cu pricina, iar apoi, în urma unei discuții la nivelul întregii societăți, se va constata că are multe metehne și, respectiv, se va ajunge la concluzia că nu mai trebuie semnat, actuala guvernare va face de rușine și va compromite statul moldovenesc pentru mult timp înainte, în fața statelor din Uniunea Europeană.
Ca un cetățean al RM (precum majoritatea covârșitoare) care nu are acces la textul Acordului, mă preocupă, printre altele reglementările privind sectorul agricol. În ultimele luni mi-a fost dat să aud, în emisiuni televizate de dezbateri, din partea unor reprezentanți ai societății civile, afirmații de genul: „Să dea faliment fie și toți producătorii agricoli din RM, Acordul oricum trebuie semnat”, sau „Pentru mine nu contează ce roșii cumpăr – produse în Portugalia sau în RM”. Trebuie precizat că asemenea afirmații au făcut persoane care ridică salarii din banii trimiști la Chișinău de dl George Soros sau din alte surse externe. Mie, ca unuia care ridică un salariu din bugetul de stat, nu îmi este indiferent dacă producătorii agricoli vor supraviețui după implementarea Acordului, ei fiind unii dintre contribuabilii importanți ai bugetului de stat (întrucât țara este una preponderent agrară), din care buget eu, împreună cu ceilalți bugetari, îmi ridic salariul.
Sunt preocupat de protejarea producătorilor agricoli moldoveni în fața așteptatei avalanșe de produse mai ieftine din UE, după semnarea Acordului. Dar și de calitatea produselor care sunt și vor fi comercializate pe piața moldovenească. L-am auzit pe ministrul PLDM-ist al Agriculturii V. Bumacov, răspunzând producătorilor agricoli la solicitarea de a fi sprijiniți, măcar prin reducerea taxelor către stat: soluția o reprezintă utilizarea „tehnologiilor moderne”. Una dintre aceste tehnologii este cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), despre care mai multe cercetări științifice au atătat că sunt dăunătoare, iar în întreaga lume au avut loc manifestații împotriva cultivării OMG-urilor. Sunt preocupat ca Republica Moldova să se orienteze (știu actualele autorități de la Chișinău sunt incapabile în acest sens) către cele șase state din UE – Germania, Franta, Austria, Luxemburg,  Grecia și Ungaria – în care cultivarea OMG-urilor este interzisă. Într-un recent interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul României în RM, Marius Lazurcă, spunea: „România are vocaţia de a fi un mare producător agricol european şi, într-adevăr, există anumite produse, cum ar fi porumbul, de pildă, sau soia, unde România face parte deja din primele cinci state producătoare din Europa”. Se știe că în Romania este autorizată cultivarea unui tip de OMG, respectiv porumbul modificat genetic produs de Monsanto. Dar și în privința soiei sunt semne de întrebare, știut fiind faptul că în lume (de exemplu, în America Latină – exclusiv!), se cultivă în masă soia modificată genetic.
De ce, știindu-se că OMG-urile sunt dăunătoare sănătății omului, se practică cultivarea lor? „Desi s-au tras numeroase semnale de alarmă cu privire la evitarea organismelor modificate genetic, europenii par să nu scape de acest coşmar. Analizele specialiştilor arată că Uniunea Europeana nu iși poate atinge obiectivele în agricultură fără a folosi asemenea culturi”. România este un stat care pentru asigurarea profiturilor, sacrifică sănătatea cetățenilor săi fără vreo ezitare. Ambasadorul Lazurcă spunea în interviul său: „Însă ce s-a întâmplat, în ultimii ani, şi se întâmplă, din ce în ce mai mult, este că industria agroalimentară din România devine, pe de o parte, din ce în ce mai capabilă să răspundă nevoilor populaţiei mari a României, în al doilea rând, devine un important furnizor de export pentru România. Şi, într-adevăr, anul trecut, valoarea exporturilor de produse agroalimentare din România a depăşit valoarea importurilor, ceea ce este un semn bun”. România nu se regăsește în lista statelor cu guvernări responsabile, care să aibă ca prioritate securitatea alimentară a propriei populații, ci profiturile de pe urma agriculturii. Nu am citit Acordul de Liber Schimb UE-RM, dar nu am nici o îndoială că RM – cu ministrul PLDM-ist V. Bumacov și cu întreagă guvernarea actuală, nu are treabă cu sănătatea populației, preocuparea lor o constituie profiturile în agricultură, care pot fi obținute din cultivarea OMG-urilor. Aceste profituri sunt asigurate deoarece dăunătorii nu atacă asemenea culturi, iar oamenilor poți să le servești asemenea produse, cu aditivi alimentari, cu glutamatul de sodiu – E 621, și nici nu își vor da seama că își fac rău, mai și plătind pentru asta.
Pe lângă delapidările din BEM și obținerea de comisioane din acordarea aeroportului internațional Chișinău unor agenți ai FSB-ului din Rusia, actualii guvernanți vor să stoarcă bani și din importurile în masă ale OMG-urilor – din România și din celelalte state producătoare de asemenea culturi care, fiind ieftine, pot conduce la falimentarea producătorilor agricoli autohtoni. Dacă în Acordul de Liber Schimb nu se conține o clauză prin care se interzice importul de OMG-uri din UE, acel Acord este unul prost pentru RM și e bine ca V. Filat și compania (de la guvernare) să nu își încarce conștiința cu alte păcate decât cele cunoscute deja…      

P.S. Tot în ediția de ieri a emisiunii „Politica” Igor Boțan a repetat o idee pe care o exprimă mai mereu în acel program: că prin semnarea Acordului de Liber Schimb, va avea lor „egalarea” condițiilor din Vest cu cele din Est, pentru Republica Moldova. În mass-media ucraineană se discută pe larg faptul că Ucraina este obligată prin Acordul de Liber Schimb cu UE, după semnare, să denunțe mai multe stipulări ale actelor normative ale CSI cu privire la piața comună. Deci nu este vorba despre „egalarea”, sau ridicarea relațiilor cu UE la același nivel cu cele din CSI, ci de stabilirea unor asemenea relații cu UE prin care relațiile cu CSI vor fi trecute la un nivel inferior. Sau e vorba de subordonarea relațiilor cu CSI celor cu UE…

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare