luni, 28 octombrie 2013

Renunțarea la mandat de către V. Plahotniuc sau ceva despre o manevră discutabilă

Prim-vicepreședintele PD Vladimir Plahotniuc a anunțat astăzi că renunță la statutul său de deputat în Parlamentul RM. Dacă privim gestul său în contextul luptei (ce pare pentru moment înghețată) cu un alt oligarh prezent în politicul moldovenesc – Vladimir Filat – se poate spune, vorba moldoveanului, că PD-istul i-a tras chișca PLDM-istului. Cum într-o societate normală există o separare între domeniile economic și politic (iar un regim oligarhic și plutocratic înseamnă suprapunerea celor două domenii – adică actorii din cele două sfere sunt aceiași), la prima vedere se pare că Plahotniuc a revenit la normalitate și readuce un pic de normalitate în statul moldovenesc. În timp ce un alt om de afaceri – V. Filat – se cramponează de puterea politică. Bidzina Ivanishvili se pare că este un exemplu pe care Filat nu este capabil să-l urmeze. 
Nu este un secret pentru nimeni că în Republica Moldova oamenii de afaceri permanent au servit drept victime ale deținătorilor puterii politice, care prin aparatul de stat – în primul rând prin organele de control ale Inspectoratului Fiscal ș.a, – i-au presat, șantajat și impus la plata de mită. Dacă la începutul independenței RM existau grupări ale crimei organizate care aveau această ocupație, treptat ea a fost preluată de instituțiile statului. În aceste condiții, pare logic ca un om de afaceri din Republica Moldova să-și dorească puterea politică: prin aceasta el scapă de controalele și umilințele la care ar putea să-l supună aparatul de stat și, pe de altă parte, întrucât aparatul de stat i se subordonează, poate chiar el să profite de pe urma estorcărilor de la ceilalți agenți economici.
Totuși, unii observatori au exprimat deja opinia că fapta lui V. Plahotniuc nu este atât un gest cavaleresc, cât o necesitate izvorâtă din rezultatele proaste pe care le are PD-ul în sondajele de opinie, conform cărora formațiunea în cauză nu ar depăși pragul de 6%. În acest sens, probabil la îndemnul președintelui Marian Lupu sau/și a unor consilieri politici, Plahotniuc ar încerca, ceea ce specialiștii în marketing numesc – „o lovitură de imagine” pentru PD, dar și pentru sine, căci a anunțat un proiect de construcție a unei rețele de magazine sociale. În condițiile în care V. Plahotniuc nu renunță la calitatea de membru al PD, un cred că efectul scontat de gestul de azi poate fi atins. Or, PD-istul a declarat că va continua activitatea sa politică: „Anunț că în următoarea perioadă voi desfășura mai multe activități care țin de întărirea și optimizarea activității coaliției de guvernare din care fac parte”, așa încât rezultă că transferul de imagine care a existat până acum din partea sa asupra PD-ului și Coaliției de guvernământ rămâne valabil și în continuare. Prin declarația sa, Plahotniuc a redus la zero semnificața gestului său politic.
Stârnește semne de întrebare și invocarea, ca motiv al renunțării la mandatul de deputat, a lipsirii sale de privilegii: „Cel mai important privilegiu de care vreau eu să mă lipsesc este imunitatea parlamentară, care nu a reprezentat niciodată un real beneficiu pentru mine”. Din câte se știe, Procuratura Generală nu a înaintat nici o acuzație la adresa lui Vladimir Plahotniuc. Mass-media au informat despre monitorizarea de către Interpol a fostului deputat, fapt confirmat și de V. Plahotniuc, dat și despre procese judiciare în Cipru sau în Regatul Unit. Totuși, apeluri ale unor instanțe din străinătate nu pot determina autoritățile moldovenești să lipsească un deputat de imunitatea parlamentară (vezi cazul deputatului PD Valeriu Guma). Iată de ce, în acest context, gestul lui Plahotniuc pare mai degrabă o confirmare a acuzațiilor la adresa sa – atât din partea unei părți a presei moldovenești, cât și din partea unor persoane fizice. Dar în condițiile în care societatea moldovenească știe despre împărțirea funcțiilor din sistemul de justiție după algoritmul politic, cu toate cerințele UE față justiția moldovenească privind luarea de măsuri față de cei responsabili de acte de corupție, este naiv să credem că V. Plahotniuc ar putea fi cel puțin acuzat de ultimele afaceri ale guvernării – înstrăinarea a 22% din acțiunile Băncii de Economii și a aeroportului internațional Chișinău – fără acordul căruia ele nu ar fi putut să fie puse în practică…                 

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare