marți, 29 octombrie 2013

Marea manipulare națională sau ceva despre 3 noiembrie

            
          Exact acum o săptămână, pe 22 octombrie, în cadrul unei ediții speciale pe un post TV de știri din Chișinău, cu participarea președintelui PLDM V. Filat și a președintelui PD M. Lupu, primul anunța că pe 3 noiembrie va fi organizată o manifestare de amploare: „În urma unei comunicări am ajuns la decizia de a oferi societăţii noastre o imagine reală şi vom organiza pe 3 noiembrie o acţiune proMoldova europeană unde vor veni oameni să îşi expună gândurile”. Șeful PLDM-ului a precizat: „Vor veni cu zâmbetul pe buze și vor privi cu speranță în viitor”. Un editorialist care a fost răsplătit în 2009 cu „Ordinul Republicii” de actuala guvernare, Constantin Tănase, îi întreba într-un articol pe guvernanți: „Bre, voi chiar ne socotiți idioți terminați?”. Într-adevăr, după scandalurile legate de înstrăinarea a 22% din acțiunile statului în Banca de Economii, după concesionarea aeroportului internațional Chișinău unui grup de agenți ai FSB-ului rusesc în baza unui contract prin prevederile căruia „investitorii” se obligă să investească o sumă mai mică decât veniturile aeroportului pe perioada celor 49 de ani, dar și aceasta, cu condiția triplării numărului de pasageri – lucru imposibil din motive foarte clare – părea că guvernanții ar trebui să stea rușinați de o parte, chinuiți de remușcări pentru actele de corupție din activitatea lor, conștientizând faptul că electoratul a înțeles foarte bine ceea ce s-a întâmplat. Nu a fost să fie. Ca o confirmare a temerii lui Tănase cum că guvernanții consideră societatea moldovenească drept „idioți” – aceștia s-au pus pe organizarea „unei manifestații de amploare” pe 3 noiembrie.
Există câteva scenarii posibile: 1. Nu va veni nimeni și guvernanții vor înțelege că populația îi taxează pe merit pentru „realizările” lor: majorarea datoriei externe de la 740 mln.$ până la peste 4 mlrd.$, privatizări frauduloase în folosul oligarhilor de la guvernare, corupţia omniprezentă în organele de control ale statului și în sistemul de justiție, pierderea piețelor în Rusia și îndepărtarea posibilității unei reintegrări a zonei nistrene în spațiul de jurisdicție a RM, reducerea cu peste 100 mii a plătitorilor de impozite, respectiv a locurilor de muncă – cifre calculate de experți independenți și ai unor partide din opoziție (inclusiv cea a datoriei externe), migrația masivă continuă, familii distruse, copii rămași în grija vecinilor și rudelor, menținerea RM pe primul loc în topul celor mai sărăce state din Europa, lichidarea a 136 scoli etc; 2. Oamenii vor veni într-un grup numeros și, la fel ca la mitingul din 22 decembrie 1989 de la București, organizat de președintele N. Ceaușescu, își vor expune poziția prin scandări antiguvernamentale, arătându-le guvernanților că poporul acestei țări este de respectat, că nu îți poți bate joc la infinit de oamenii acestei țări; 3. Oamenii vor veni în număr mare și vor scanda slogane proguvernamentale, confirmând că C. Tănase a avut dreptate când a presupus că guvernanții îi socot pe cetățeni „idioți terminați”… pe merit.
Se pare că principala resursă pe care o vor folosi actualii guvernanți în viitoarea campanie electorală este naivitatea cetățenilor. Pe aceasta vor s-o testeze pe 3 noiembrie. Au anunțat că va fi desfășurată „o acţiune pentru o Moldovă europeană”, dar toți pot vedea că este o manifestare electorală de partid(e), prin care vor să testeze gradul în care pot fi manipulați cetățenii (prin lozinci pro-europene – care sunt folosite ca niște droguri ce i-ar face să uite pe oameni de problemele cu care se confruntă, dar și prin pachete cu mâncare și băutură pe drum, bani sau alte recompense, inclusiv o călătorie gratis dus-întors din raion în capitală). Faptul că organizatorii – partidele din Coaliția guvernamentală – au bani grei de pus la bătaie pentru acțiunea respectivă (oare din bugetele PD-ului și PLDM-ului, din bugetele personale ale lui V. Plahotniuc și V. Filat, sau – mai grav – din bugetul de stat?) denotă faptul că sărăcia din țară se datorează jafului practicat de partidele care au confiscat, exploatat și compromis conceptul de integrare europeană.
Oricare dintre cele trei scenarii posibile se va realiza, manifestarea din 3 noiembrie este un examen al maturității electoratului Republicii Moldova, al capacității sale de a înțelege și de a exprima această înțelegere: că actele de corupție, sărăcia, pierderea încrederii în propria țară a sute de mii de moldoveni plecați la muncă peste hotare din cauza batjocurii funcționarilor de stat la adresa lor, nu are nimic în comun cu integrarea europeană, așa cum a încercat din răsputeri să ne demonstreze, din 2009 până în prezent, actuala guvernare (tot ea Alianță pentru Integrare Europeană, iar mai nou: Coaliție pro Europeană).   

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare