joi, 10 octombrie 2013

Despre complexul de inferioritate al lui E.Șevciuk cu privire la Bender sau de ce orașul este al RM

În cadrul unei reuniuni dedicate celei de-a 605-a aniversare de la prima menționare istorică a orașului Bender, în ajunul zilei de 8 octombrie – ziua localității – șeful administrației de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a declarat că orașul a fost și va rămâne în componența Nistreniei. „Pentru mine, în calitate de lider al statului nistrean, nu există nicio îndoială cui aparține acest oraș. Și aș vrea să spun tuturor care au alte opinii că orașul a fost, este și va rămâne nistrean. Pentru că, în primul rând, asta doresc oamenii”, a spus Șevciuk. Această declarație, citată de mai multe agenții de presă, denotă un complex de inferioritate al autorităților nistrene cu privire la orașul în cauză, respectiv frica de a fi nevoite să-l retrocedeze iminent autorităților Republicii Moldova. Acest fapt se datorează însăși concepției de creare, în 1990, a unei structuri statele – nerecunoscute până în prezent – expusă într-un document intitulat „Justificarea politico-juridică a creării RSSMN”. În textul respectiv era invocat argumentul conform căruia „republica moldovenească nistreană” era creată pornind de la faptul istoric al existenței – în acea regiune – a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești. De altfel, chiar denumirea actualei structuri teritoriale („R. Moldovenească N.”) invocă denumirea fostei republici autonome, care a existat între 12 octombrie 1924 și 2 august 1940 – când o parte din RASSM a fost unită cu o parte a Basarabiei și astfel a fost creată, de către autoritățile sovietice, RSSM.
În afară de asta, mai există „Acordul cu privire la principiile aplanării pașnice a conflictului armat în regiunea nistreană a Republicii Moldova”, semnat la 21 iulie 1992 de către președinții Rusiei – B. Elțin și al Republicii Moldova – M. Snegur. În articolul 3 al documentului se spune clar că „Orașul Bender (…) se declară raion cu un regim sporit al securității (…). Comisia [unificată] de control asigură menținerea ordinii de drept în or. Bender, activând reciproc cu subunitățile poliției și miliției (…)”. Întrucât, în conformitate cu concepția acordului în cauză, s-a avut în vedere că localitățile în care ordinea de drept urma să fie asigurată de poliție se vor afla sub jurisdicția autorităților de la Chișinău, iar localitățile în care ordinea de drept urma să fie asigurată de miliție se vor afla sub jurisdicția administrației de la Tiraspol, rezultă clar că municipiul Bender are o dublă jurisdicție, iar Poliția a fost menționată în document înaintea miliției. În pofida acestor reglementări, autoritățile moldovenești nu au întreprins nimic pentru implementarea stipulărilor din Acord: nici în privința orașului Bender – pe care autoritățile nistrene l-au izolat cu posturi grănicerești, vamale, migraționale, MГВ-iste, nici în privința „înlăturării imediate a oricăror obstacole în calea circulației mărfurilor, serviciilor și persoanelor” de-a lungul întregii linii de separare – conform articolului 5 din Acord.
Mai mult, la întâlnirea menționată mai sus, șeful administrației de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a menționat că locuitorii Benderului se află „într-o situație mai dificilă” decât regiunea transnistreană, deoarece în localitate activează „structurile altui stat” (ale Ministerului de Interne al Republicii Moldova) ceea ce constituie „o presiune morală și psihologică” asupra cetățenilor. De aceea, în oraş vor fi instalate, în curând, camere de supraveghere. Evghenii Şevciuk a spus că această măsură va permite supravegherea ordinii publice în oraş și, în acelaşi timp, va preveni abaterile comise de poliţişti. Aceasta este, de fapt, încă o măsură a administrației tiraspolene de intimidare a activității Inspectoratului de Poliție din Bender și o nouă etapă în acțiunea de expulzare a unității de Poliție – urmărită de administrația nistreană.
Este semnificativ faptul că nu s-a găsit nici un om de stat de la Chișinău care să-i dea o replică șefului de la Tiraspol: să-i spună că orașul Tighina (după numele stăpânitorilor medievali turci –  Bender) a fost este și va fi – indiferent de faptul cine se perindă prin el, sau cine se stabilește în el – un oraș basarabean, moldovenesc, care nu are nici o legătură cu Transnistria. Se crează impresia că bravii demnitari de la Chișinău au renunțat la acest oraș, tot așa cum nu au nevoie de sute de mii de cetățeni moldoveni care au trebuit să plece din țară în căutarea unor locuri de muncă, a unor condiții normale de trai. Responsabilii de integrare – ministrul respectiv, angajații structurii guvernamentale – ai Biroului pentru Reintegrare – se comportă ca niște pensionari aflați – în posturile respective – la odihna (bine?)meritată, călătorind (pe banii contribuabililor moldoveni) și bucurându-se de priveliști la Viena, Dublin, Bruxelles ș.a.. Nici o idee cu privire la eventuali pași în vederea rezolvării problemei privind zona nistreană a RM.
Întrucât autoritățile de la Chișinău sunt umilite și nici măcar nu conștientizează aceasta – sau nu le pasă pentru că nu se identifică cu orașul Bender, sau nu le pasă pentru că nu au cinste, fiind preocupate de chestiunile Banca de Economii, aeroport ș.a., e bine ca administrația de la Tiraspol să afle măcar de la societatea civilă a Republicii Moldova: orașul Bender a fost, este și va fi al Basarabiei, respectiv al Moldovei!

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare