sâmbătă, 28 septembrie 2013

Gestionarea de către guvernanți a BEM și a aeroportului: incompetență sau imoralitate?

Ieri Parlamentul a decis desfășurarea, pe 3 octombrie, a unor audieri ale miniștrilor Economiei și Finanțelor, pe tema Băncii de Economii (BEM, în care statul, din cele 56% de acțiuni, a rămas peste noapte cu doar 33%, noul proprietar al acțiunilor recent procurate fiind un agent economic cu sediul în Ambasada RM de la Moscova) și a Aeroportului Internațional Chișinău (concesionat – deci statul nu a obținut nici un ban – unor cetățeni ruși). Hotărârea a fost aprobată de majoritatea deputaților. Comuniștii au insistat ca la audieri să vină și premierul Iurie Leancă. Pierderea controlului statului asupra BEM și concesionarea aeroportului din capitală, între timp suspendată de către Curtea Constituțională, au fost criticate de mai mulți deputați și de comentatori politici, care au arătat că guvernul a acționat netransparent și că există reale suspiciuni cu privire la prejudicierea intereselor statului, respectiv ale poporului Republicii Moldova, în urma acestor tranzacții.  

Ieri și azi, în câteva talk show-ri la o televiziune de știri din Chișinău, consacrate acestei teme, comentatori politici care în mod suspect susțin acțiunile guvernanților, indiferent care sunt acestea (fapt care amintește de stilul emisiunii „Rezonans”, când jurnalistul acuza și critica opoziția de prestația slabă a guvernării), s-au exprimat în sprijinul Executivului, argumentele lor reducându-se la următoarele idei: 1. Statul este un gestionar prost al activelor sale economice; 2. O întreprindere economică de stat, precum este Banca de Economii, va fi permanent o tentație pentru guvernanți, așa încât aceștia să comită delapidări în ea.

Așadar, să le luăm pe rând: 1. Dacă admitem argumentul că „statul – a se citi: Guvernul – este un gestionar prost al activelor economice ale țării”, rezultă că Guvernul trebuie să-și dea urgent demisia din cauza incapacității intelectuale, respectiv profesionale de a exercita actul guvernării (altfel spus, din cauza incompetenței); deci, pentru binele țării, guvernanții trebuie să predea puterea unor personalități competente: „gestionari buni”. 2. Dacă admitem argumentul că „o întreprindere economică de stat, precum este BEM, este o tentație pentru guvernanți, așa încât ei nu se pot abține să nu comită delapidări în ea”, rezultă că respectivii comentatori politici, la fel ca și unii dintre deputații din Coaliția Pro-Europeană de la guvernare (care în declarațiile lor au expus aceleași idei), recunosc faptul că actualul Executiv este o grupare de cleptomani – persoane lipsite de orice repere morale, care delapidează pentru că nu pot rezista tentațiilor. Ciudat acest argument, invocat de comentatori aserviți puterii, deoarece, în domeniul politic, orice partid își dorește să acceadă la putere pentru a putea gestiona banii publici. Conform principiilor democratice, persoanele ajunse la guvernare trebuie să folosească banii publici – impozitele, deci munca cetățenilor – în beneficiul societății, pentru binele comun. În statele în care nu există o cultură democratică și principii morale respectate de guvernanți, aceștia vor folosi banii publici întâi de toate în interes propriu. Ciudată această soluție, propusă de respectivii comentatori politici aserviți puterii: BEM trebuie privatizată pentru ca guvernanții, care au tentația de a delapida acolo, să nu o poată face. Dar guvernanții au la dispoziție un întreg buget de stat. Dacă nu pot rezista tentației de a delapida în BEM, ce îi va opri să delapideze din bugetul de stat (sau în instituțiile care contribuie la adunarea resurselor în bugetul de stat: la Inspectoratul Fiscal, la Vamă ș.a.) sau din banii trimiși la Chișinău de la Bruxelles, de Comisia Europeană?

Audierile de pe 3 octombrie ar putea deveni un prilej în plus pentru guvernanți, dar și pentru comentatorii politici aflați în serviciul lor, de a înțelege: 1. Poporul Republicii Moldova nu este o comunitate de idioți, așa cum proiectează ei (guvernanții) peste popor; 2. Nu este admisibil ca, proiectând peste electoratul moldovenesc imaginea unei comunități de idioți, să-i „servești” argumente-explicații puerile cu privire la acțiuni sfidătoare, care vizează înstrăinarea averii publice, deci sărăcirea fiecăruia dintre cei care constituie poporul acestei multpătimite (din cauza imoralității celor care ajung la guvernare) țări. Dacă în Germania există o Bancă de stat pentru dezvoltare (KfW), dacă anul trecut statul francez a înființat o BancăPublică de Investiții, de ce statul Republica Moldova nu ar avea banca sa, prin care să fie efectuate plățile sociale și prin care să fie achitați banii primiți din fondurile europene, de exemplu pentru întreprinzătorii agricoli ș.a.. Altfel zis, de ce profiturile băncii să nu le obține statul, ci persoane private? De ce să fie concesionat un aeroport care aduce profit, respectiv – venit în bugetul de stat, când există un aeroport nefuncțional la Bălți, care necesită revitalizare și ar putea fi concesionat în interesul țării (pentru ca cei care îl preiau – să achite bani în buget, în urma activității instituției)?

Să vorbești despre misiunea guvernanților moldoveni privind servirea propriilor cetățeni, în actualele condiții, nu cred că este cazul – guvernanți care nu au nici o rușine față de electorat, care nu au pic de respect față de el, nu au cum să dea importanță nici măcar conceptului teoretic de misiune, darămite să și-o asume la modul practic. Dar conștientizarea de către guvernanți a faptului că – după Legea lui Dumnezeu – fiecare va plăti pentru fărădelegile sale, i-ar ajuta în lupta cu tentațiile și patimile (de exemplu, în lupta cu patima numită de Sfinții Părinți: iubirea de argint).     

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare