miercuri, 14 august 2013

Schimbarea numelui România: Dacia sau Valahia?

Pe 4 august a.c. o bucureşteancă a lansat o campanie de colecatre a 150.000 semnături pentru înaintarea unui proiect de lege privind schimbarea denumirii ţării: din România în Dacia. În contextul discuţiei pe o reţea de socializare, pe acest subiect, o româncă din Italia a scris: „Eu cred ca numele de român ne-a adus numai nefericire de sute de ani, dar de cînd ţiganii şi-au zis rromi ne-am facut şi de rîs în fata tuturor natiunilor! Vă spun în cunoştinţă de cauză că străinii nu cunosc istorie cum cunoaştem noi, generaţia dinainte de 1989! De ce n-am încerca să schimbăm numele, că poate schimbăm şi norocul?”. Într-adevăr, se pare că străinii nu stau să se lămurească cu faptul că numele România se datorează activităţii intelectualilor din Şcoala Ardeleană, după unirea unei părţi din Biserica Ortodoxă (din Transilvania) cu Vaticanul şi activităţii paşoptiştilor. În plus, întrucât în paşapoartele cetăţenilor români  varianta scurtă, în limba engleză, a naţionalităţii ţării se scrie nu „Rom”, cum ar fi logic (în engleză), ci „Rou”, rezultă că autorităţile au şi ele aceeaşi problemă pe care o au unii dintre cetăţenii simpli români.

Părerile totuşi sunt împărţite. Un istoric, Mircea Dogaru, susţine că dacii sunt tracii din Banat, că „poporul dac este unul inventat”, Burebista nu s-a numit niciodată dac. „Strămoşii noştri dintâi s-au numit traci, iar ţara – Tracia”. Eu consider – şi este o opinie pe care nu o impun nimănui – că numele Valahia este mai potrivit, că ar putea uni neamul nostru, întrucât până în prezent conaţionali de-ai noştri se identifică volohi în Transcarpatia, vlahi în Serbia, Bulgaria, Grecia ş.a. Există argumente de ordin istoric în favoarea acestei idei: „Dimitrie Cantemir considera că până în sec. al XIV-lea tot teritoriul, locuit [de] „cetăţeni medievali” (sic!) valahi (...), de la Tisa şi până în Transnistria, de la Carpaţi şi până la Dunăre şi Marea Neagră se numea VALAHIA”. Aşa încât numele Valahia ar fi o restituire...

Corespondez cu o conaţională de a noastră din Timoc (Serbia), care îmi scrie că cei care se identifică acolo vlahi se lasă deznaţionalizaţi pentru că „nu au ţara lor”. După umila mea părere, autorităţile statului român ar putea schimba denumirea ţării – din România în Valahia – fie şi numai pentru a-i ajuta pe cei de acolo (şi pe volohii din Transcarpatia). Cetăţenii din România nu ar avea de pierdut nimic, decât, poate unora le-ar fi lezat orgoliul. Unde mai pui că în Transnistria, dar şi în Basarabia, din motive la care nu vreau să mă refer – numele „români” provoacă unora o reacţie de respingere. În schimb, din vechime moldovenii s-au identificat cu numele volohi. Moldova mult timp s-a numit Voloşcina de către ruteni, adică ţara volohilor. Când moldovenii mergeau la cazaci (în Secea Zaporojană), să se înroleze, erau numiţi volohi – există şi cântece populare ucrainene despre venirea volohilor.

Numele Valahia (valahi) ar putea şterge din reticenţele şi resentimentele între fraţii de neam, ar şterge din reticenţele străinilor faţă de conaţionalii noştri care pleacă în ţările lor (deci să nu mai fie percepuţi cetăţenii români ca aparţinând altei etnii...). În plus, ştiut fiind faptul că romanii au distrus şi jefuit Dacia, parcă nu merită ca statul creat pe teritoriul jefuit de Roma să-i poarte numele (că intelectualii Şcolii Ardelene şi paşoptiştii au încercat să utilizeze numele Romei în scopul emancipării naţionale – este de înţeles; dar acum acea abordare nu mai este de actualitate, ci, dimpotrivă, pare să constituie un obstacol în propăşirea ţării).

Mi se pare de admis că numele Valahia este unul vechi şi cuprinde, din vechime, întreg teritoriul nostru etnic. Dintre numele de ţară paşoptist România şi cel cu mult mai vechi – Valahia – ultimul are un suport istoric mai mare şi ne poate uni pe toţi (volohii din Transcarpatia, vlahii din Bulgaria, Serbia, Grecia ş.a.). Desigur, cei din România decid cum să se numească ţara, în condiţiile în care, după opinia unora, actuala denumire nu este cea mai potrivită... Dar întrucât cetăţeni români, din România, au propus discuţia pe acest subiect, mi-am expus şi eu părerea, fără s-o impun nimănui.

Acest articol a fost scris pentru portalul Moldova.org.

Postări populare