marți, 27 august 2013

R. Moldova între ticăloșie și onestitate: 22 de ani de independență

              Acest articol a fost scris pentru portalul Moldova.org:

            Pentru cei care iubesc statul Republica Moldova aniversarea Independenței este încă un prilej de a medita la ceea ce s-a reușit în cei 22 de ani și la relele care s-au manifestat și care se manifestă în prezent în țara noastră. Ce reprezintă Republica Moldova la cei 22 de ani?  Cel mai sărac (deci cel mai instabil și dezorganizat) stat din Europa, din care sunt plecați, după unele date, în jur de un milion de cetățeni – dintre cei mai activi din punct de vedere economic, femei care ar trebui să perpetueze poporul prin nașterea de copii. Așa se face că în prezent statele se deosebesc și prin ceea ce exportă: unele (SUA, Germania) exportă capitaluri (investiții), tehnologii, expertiză (know how), altele (Rusia) exportă materie primă (gaz natural, petrol). Cele mai sărace și degradate state (cum este Republica Moldova) exportă oameni – forță de muncă.
            De ce cetățenii germani nu pleacă din Germania sau de ce cetățenii americani nu pleacă din SUA? Răspunsul este simplu, chiar dacă guvernanții moldoveni s-au chinuit o zi întreagă să-l găsească – și se pare că nu l-au găsit – într-o ședință a Guvernului, ținută la Holercani, pe 21 iulie. Cetățenii pleacă dintr-un stat din cauza unor constrângeri – a corupției aparatului birocratic, din cauză că nu pot să se afirme economic, cultural etc. Unii observatori inocenți s-ar aștepta ca o guvernare, de îndată ce s-a instalat, să întreprindă urgent măsuri eficiente privind readucerea acasă a tuturor cetățenilor care au fost nevoiți să plece pentru a-și câștiga bucata de pâine peste hotare. Aceiași observatori inocenți s-ar aștepta ca – întrucât statul moldovenesc există pentru ca cetățenii moldoveni să se poată afirma economic, cultural și politic în țara lor – în cazul eșuării guvernării, deci dacă nu este capabilă să realizeze acest deziderat fundamental, guvernanții să-și dea demisia și să lase pe alții să preia puterea, pentru ca să realizeze ceea ce nu au reușit primii.  
Numai că la așa ceva te poți aștepra de la oameni/guvernanți onești, iar statul Republica Moldova, după o opinie împărtășită de tot mai mulți, este unul capturat și aservit de grupări oligarhice și plutocrate ticăloșite, care se gândesc la interesele proprii (propria îmbogățire). Grupările care au capturat un stat nu numai că nu vor fi frustrate de sărăcia și nevoile propriului popor, de faptul că mulți cetățeni pleacă, ele de fapt nu au nevoie de mulți cetățeni. Referindu-se la problema demografică, George Friedman scria în cartea sa „Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI”: „O populație redusă influențează totul (…) până la conflictele politice interne” (p. 68, Buc., 2012). Altfel zis, vorba veche: nu-i omul – nu-i problema, sau: cu cât mai puțini oameni, cu atât mai puține probleme, implicit cu atât mai reduse condițiile pentru proteste și revolte sociale. Mai mult, cei plecați trimit remitențe care, prin utilizarea lor mai ales în consumul curent, contribuie la creșterea economică. Așadar, o guvernare ticăloșită nu numai că nu va dori să realizeze dezideratul readucerii acasă a cetățenilor moldoveni emigrați (și a repatrierii etnicilor moldoveni din regiunea Kirovograd sai din ținutul Krasnodar, care nu sunt cetățeni moldoveni), dar va fi interesată ca tot mai mulți cetățeni să plece din țară.
Așa încât, o guvernare ticăloșită este ca o grupare de „proxeneți”, care gestionează sau observă nepăsătoare procesul de deplasare a cetățenilor țării în alte state unde – prin munca/exploatarea lor – aceștia le aduc profit celor care i-au făcut să plece. Iar în timp ce acești „proxeneți” gestionează procesul de deplasare a forței de muncă, ei mai gestionează Vamă, Fisc, justiție, mai privatizează active ale statului…
De ziua Republicii Moldova, renăscută la 27 august 1991, aș vrea să reiterez mesajul pe care îl expun în fiecare articol: 1. Nu e bine că guvernanţii iau poporul RM drept o adunătură de proști, buni de exploatat prin transferarea lor peste hotare; 2. Poporul RM să nu creadă că dacă este tratat ca o adunătură de proști, chiar așa și este... De ziua Independenței trebuie spus răspicat: Republica Moldova are nevoie de o guvernare care să creeze în țară condiții în care oamenii să poată câștiga legal, după munca depusă, deci să poată reveni acasă. Aceste condiții vor putea fi create atunci când instituțiile statului nu vor mai fi capturate de grupări oligarhice ajunse la guvernare – nu contează, liberal-democrată sau comunistă – atunci când în instituțiile statului vor accede persoane după criteriul meritocrației, al onestității, nu după cel al apartenenței politice și/sau al cumătrismului.
La ceas de aniversare, în ciuda dezastrului și jafului la care a fost supusă de guvernările care s-au înfruptat până în prezent din puterea politică de la Chișinău, și întrucât cei 22 de ani de departe nu reprezintă toată istoria noastră, urez Republicii Moldova urarea lui Eminescu: „La trecutu-ți mare, mare viitor!”.

Postări populare