marți, 6 august 2013

De ce un deputat de la Kiev vrea ca Ucraina să încorporeze fâşia nistreană moldovenească


Ieri câteva portaluri de ştiri din Tiraspol au difuzat ştirea privind declaraţia deputatului Radei Supreme de la Kiev, membrului Partidului «Свобода» („Libertatea”), Eduard Leonov, despre necesitatea „reintegrării”, în anumite condiţii, a Nistreniei în Ucraina. În comentariul său deputatul a subliniat: „Teritoriile etnice ucrainene, în rezultatul diferitelor evenimente geopolitice din secolul XX, au fost divizate de Patria Mare de graniţele câtorva state. În particlar, Moldova a primit ca moştenire după destrămarea URSS Nistrenia, de aceea acel teritoriu nu este străin pentru Ucraina. Noi nu suntem interesaţi în escaladarea conflictelor teritoriale, dar nu avem dreptul să stăm într-o parte, când «actorii» externi determină soarta teritoriilor noastre etnice. În cazul unei tentative de absorbţie a Moldovei de către România noi trebuie să declarăm clar că suntem pregătiţi să reintegrăm Nistrenia în Ucraina”.

De ce deputatul ucrainean a făcut această declaraţie? Statul moldovenesc pare că se află în proces de disoluţie. Un zimbru rănit, atrage fiare gata să-l sfâşie şi să-l devoreze... Şi statul este rănit de felul în care este guvernat. Tot ieri mass-media a difuzat scrisoarea deschisă a preşedintelui Comisiei permanente pe probleme juridice, drepturile omului, legalitate, ordinea de drept, politica informaţională şi Mijloacele de Informare în Masă, Ivan Burgudji, adresată politologului Oazu Nantoi, în care autorul a afirmat că autonomia găgăuză are dreptul la independenţă şi la propriile servicii secrete (intelligence). Această răbufnire a deputatului de la Comrat, indiferent că a fost adresată unei persoane care nu deţine totuşi un post de conducere în stat, a fost expresia atitudinii pe care o are el şi, poate, şi alţi locuitori din autonomia găgăuză, faţă de statul moldovenesc. Lipsa de respect şi încredere în RM, atât a unor categorii ale populaţiei ţării (mai ales a celor care au plecat la muncă în străinătate), cât şi a unor cercuri politice din statele vecine, datorată activităţii guvernării moldoveneşti, conduce inevitabil la declaraţii ca cele ale lui Ivan Burgudji şi Eduard Leonov.

Stârneşte nedumerire afirmaţia deputatului ucrainean despre „teritorii etnice ucrainene”, cu referire la fâşia transnistreană moldovenească, acolo unde de secole moldovenii au alcătuit majoritatea populaţiei, această stare demografică modificându-se odată cu industrializarea, respectiv colonizarea oraşelor din zonă. Pe de altă parte, dacă tot veni vorba, în Ucraina au fost încorporate, la 28 iunie 1940, teritorii etnice moldoveneşti, care niciodată nu au aparţinut Ucrainei şi unde populaţia majoritară o reprezintă moldovenii/românii, localităţile cărora sunt situate compact. Personal, am afirmat în mai multe articole că una dintre cauzele conflictului privind zona nistreană a RM a fost trasarea arbitrară a graniţei ucraineano-moldoveneşti de către autorităţile sovietice, la 4 noiembrie 1940 – graniţă valabilă până în prezent. Atunci regimul sovietic de ocupaţie a comis o crimă împotriva popoarelor ucrainean şi moldovenesc, în sensul că graniţa între RSS Ucraineană şi RSS Moldovenească nu a ţinut cont de starea comunităţilor etnice din teren: numeroase localităţi moldoveneşti (româneşti) – din raioanele Reni, Noua Suliţă, Herţa, Adâncata şi Storojineţ au fost încorporate în Ucraina, iar localităţi populate de ucraineni, pe malul stâng al Nistrului – mai ales din raioanele Râbniţa, Camenca şi Slobozia au fost încorporate Moldovei.

O ajustare a graniţei ucraineano-moldoveneşti, conform unor precedente ale dreptului internaţional (România şi Cehoslovacia în 1919, România şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor în 1924, Cehia şi Slovacia în 1993) în urma căreia localităţile populate de etnici ucraineni din stânga Nistrului să fie reîncorporate Ucrainei, aşa cum propune Leonov, şi, respectiv, localităţile moldoveneşti (româneşti) de pe teritoriile istorice moldoveneşti aflate actualmente în regiunile Odesa (sudul Basarabiei) şi Cernăuţi să fie reîncorporate Moldovei – ar fi o soluţie care ar rezolva atât problema privind zona nistreană a Republicii Moldova, cât şi problema teritoriilor istorice moldoveneşti încorporate prin abuz, de autorităţile sovietice de ocupaţie, Ucrainei, la 28 iunie 1940.

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare