luni, 29 iulie 2013

De ce elicoptere militare rusești ar putea fi aduse în zona de securitate a RM

Acest articol a fost scris pentru Moldova.org: 

Când presa a informat că oficiali moldoveni (premierul ș.a.) sunt plecați prin diferite stațiuni din străinătate la odihnă, luni postul „Publika TV”, făcând referire la televiziunea rusă Zvezda, a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, a difuzat știrea în care informa că se preconizează ca pacificatorii ruşi din zona nistreană să primească în curând elicoptere pentru a supraveghea „granița” (linia de demarcare a) raioanelor din estul Republicii Moldova. În reportajul difuzat de „Zvezda” se menționează: „În curând, pacificatorii ruşi vor dispune de elicoptere. În momentul de față se discută cu oficialii de la Chişinău ca aceste aparate de zbor să poată zbura. Tiraspolul deja s-a arătat de acord cu acest lucru. Din aer va fi mai uşor de urmărit ca la cei 400 de kilometri de graniţă să nu se aprindă focul războiului". Autorii materialului jurnalistic nu au specificat modelul şi numărul aparatelor de zbor care ar putea apărea în dotarea pacificatorilor. Se știe că în prezent, în dotarea contingentului de pacificatori se află opt elicoptere, care însă nu s-au mai ridicat de la sol din 1997 până în prezent, din cauza faptului că sunt uzate.

Ministrul Apărării Vitalie Marinuța a declarat pentru „Publika TV” că Republica Moldova nu va accepta ca Federaţia Rusă să aducă elicoptere în regiunea transnistreană: „Nu cunosc informaţia dată. Poziţia oficială a Guvernului Republicii Moldova este ca această aşa-numită misiune de pacificare să fie transformată în una civilă, cu mandat internaţional. De aceea, prezenţa altei tehnici militare, inclusiv a elicopterelor, nu este binevenită şi nu va fi acceptată de partea moldovenească". 

Chiar dacă autorul reportajului nu a făcut referire la un oficial politic sau militar al Federației Ruse, ținând cont de faptul că este vorba de televiziunea Ministerului rus al Apărării, provoacă nedumerire faptul că pe parcursul zilei autoritățile moldovenești nu au dorit să afle o informație oficială cu privire la acest subiect, de la autorități – cel puțin de la ambasadorul rus la Chișinău. Neliniștea observatorilor – a membrilor mediului academic, a sectorului asociativ și a diferiților experți – se bazează pe faptul că există precedente de acest fel, când Rusia a adus în zona de securitate tehnică militară și armament fără acordul autorităților de la Chișinău. Așa de pildă, anul trecut, Rusia a transportat în zona nistreană 20 de camioane pentru utilizarea în scopuri militare. Actualmente, pericolul constă în faptul că autoritățile ruse ar putea aduce opt elicoptere noi, sub pretextul înlocuirii celor opt elicoptere vechi, nefuncționale. Deși jurnalistul (autorul reportajului) rus a menționat delicat că „În momentul de față se discută cu oficialii de la Chişinău ca aceste aparate de zbor să poată zbura” – adică să poată fi aduse la Tiraspol, în condițiile în care autoritățile moldovenești evident sunt categoric împotrivă, nu există nici o garanție a faptului că Rusia nu le va aduce, în contextul măsurilor de modernizare a armatei Rusiei, oriunde se află aceasta. De asemenea, trebuie invocate informațiile difuzate de presă despre modernizarea aerodromului militar de la Tirsapol; dacă facem legătura cu știrea despre elicoptere noi ce urmează să fie aduse în zona de securitate, devine clar scopul renovării pistelor de pe respectivul aerodrom.

Ce ar trebui să facă, în această situație, autoritățile Republicii Moldova? Este clar că autoritățile de la Chișinău trebuie să afle poziția oficială a autorităților de la Kremlin. În condițiile în care nu va exista o certitudine cu privire la neaducerea lotului de elicoptere militare la Tiraspol de către Armata Federației Ruse, trebuie apelat la organizațiile internaționale care au competențe în domeniul securității – OSCE (vor trebui informate toate statele membre) și ONU – mai exact, Consiliul de Securitate. De altfel, din 2009 până în prezent mass-media moldovenească nu a informat despre vreo activitate a ambasadorului moldovean la New York, ca și cum acela (funcția a revenit, în cadrul protocolului de departajare a funcțiilor, sau de capturare a statului de către AIE, Partidului Liberal) s-ar afla acolo la odihna binemeritată, aflându-se în turism.        


Atitudinea dezinteresată și nepăsătoare a autorităților moldovenești, lipsa unei reacții clare, explicite nu poate să conducă decât la faptul că elicopterele rusești ar putea fi aduse la Tiraspol, iar soluționarea conflictului, în sensul integrării zonei nistrene în cadrul RM, nu ar fi decât îndepărtată.

Postări populare