duminică, 28 iulie 2013

Ceva despre incapacitatea guvernării moldovenești de a conștientiza pericolul OMG-urilor

Acest articol a fost scris pentru portalul Moldova.org: 

Recent m-a vizitat o verișoară care este stabilită și muncește de mai mulți ani în Irlanda. Discutând despre ce e bine și ce mai puțin în Irlanda, în comparație cu țara noastră, ea mi-a spus că fructele care se comercializează acolo nu au gust. Și fostul ambasador al delagației UE la Chișinău, germanul Dirk Schuebel, a spus într-un interviu, răspunzând la întrebarea „Ce îi place în RM?”, că îi plac fructele de aici. Mulți dintre cei din Occident care ne vizitează, apreciază fructele și legumele noastre naturale.

În Occident (și nu numai în Irlanda sau Germania) se vând fructe modificate genetic. Trecerea fermierilor la cultivarea lor a fost un pas firesc în economia de piață, capitalistă, acolo unde agenții economici urmăresc obținerea de profituri. Există studii pe cobai (șobolani) care au demonstrat că OMG-urile sunt dăunătoare pentru sănătatea omului (a oricărei vietăți), ele cauzând diferite boli, iar în a doua generație – duc la sterilitate: imposibilitatea de reproducere a speciei. Cu toate acestea, în Occident OMG-urile proliferează. Există surse din care am putut afla că și produsele așa-numite „Bio” sunt tot OMG-uri, deoarece eticheta „Bio” vizează lipsa utilizării de chimicale (îngrășăminte chimice, pesticide ș.a.) la cultivarea producției agricole. Or, OMG-urile nu au de ce, de exemplu, să fie tratate cu pesticide, deoarece nici un dăunător nu va ataca asemenea culturi (insectele știu că OMG-urile sunt dăunătoare, oamenii – cu toate studiile cercetătorilor științifici – încă se mai îndoiesc). Sunt departe de a crede în teoria conspirației, care susține că există cercuri oculte, restrânse, care întreprind acțiuni vizând reducerea populației planetei până la „miliardul de aur”, deoarece populația planetei este prea mare, iar resursele tot mai puține. Și atunci OMG-urile (și produsele din ele) sunt un instrument în acest sens (ca și tot felul de vaccinuri și medicamente). Totuși, producătorii de OMG-uri sunt o realitate și ei vor să obțină profituri din marfa pe care o produc. Iar piața RM, oricât de mică, este o destinație pentru produsele lor.

În loc să susțină producătorii autohtoni, care cultivă produse naturale, Guvernul Leancă, în persoana ministrului agriculturii V. Bumacov declară că agricultorii trebuie să atragă investiții străine, să treacă la tehnologii moderne (pentru a obține profituri și pentru a-și putea achita impozitele; căci guvernul nu are de gând să accepte scutirea de anumite taxe și impozite sau reducerea lor). Or, noile tehnologii înseamnă preluarea materialului semincer de OMG din Occident ș.a.. Aceste culturi sigur pot aduce profit, deoarece nu sunt atacate de dăunători, respectiv nu mai este nevoie de utilizarea unor pesticide și au un volum mare. Atâta doar că sunt dăunătoare și au gust de vată. Dar aceasta, se pare, nu este o problemă pentru demnitarii Bumacov și Leancă.   

Există și un aspect etico-religios legat de această problemă. Republica Moldova este o țară în care majoritatea populației este creștin-ortodoxă, respectiv ține posturile de peste an. În condițiile în care credincioșii moldoveni, în post, cumpără produse de care nu pot fi siguri că nu sunt OMG, ei nu își pot practica religia în siguranță. Ca să nu mai spun de vegetarieni, care în condițiile proliferării OMG-urilor și dispariției treptate a produselor naturale, pot deveni o categorie care ar avea de suferit mai mult decât toți ceilalți.        

La conferința de presă a miniștrilor de Externe S. Lavrov și N. Gherman, de miercuri, 24 iulie, de la Moscova, ministrul moldovean a declarat că „reprezentanții regiunii nistrene au participat la absolut toate rundele de negocieri între RM și UE cu privire la crearea zonei de liber schimb. Acest proces de negocieri l-am desfășurat în condiții de transparență totală, de deschidere”. Am regretat că nu sunt reprezentant al regiunii nistrene, căci ca cetățean al RM nu cunosc textul Acordului de Liber Schimb. Ni s-a spus că nu poate fi făcut public până nu este parafat. Dar ideea consultării mediului academic și a societății civile vizează tocmai efectuarea unei evaluări înainte de parafare, căci după – o asemenea evaluare nu își mai are rostul. Aș fi vrut să aflu, de pildă, dacă în textul Acordului partea moldovenească a inclus o clauză privind interzicerea importurilor de produse din OMG-uri (opt țări din Europa, ultima dintre care este Polonia, au interzisc ultivarea și importul acestora). Aș fi vrut să aflu de ce autoritățile moldovenești au permite, fie și gradual, în câțiva ani, importul de diferite produse agricole, în condițiile în care în 2012 producători agricoli din raionul Briceni și-au aruncat producția de cartofi la gunoiști, pentru că nu o mai puteau realiza – statul neimplicându-se pentru a-i ajuta în acest sens, iar producătorii agricoli din satele din preajma orașului Bender nu au unde să își vândă producția agricolă, iar pentru ca să ajungă în Bender trebuie să treacă prin două posturi vamale – și tot ajung acolo, pentru că pe teritoriul aflat sub jurisdicția RM nu au unde să-și comercializeze produsele. Această stare de lucruri este caracteristică întregii țări, de aceea persistă întrebarea: de ce o țară agrară, în loc să consolideze cultivarea de produse naturale și comercializarea acestora, ar trebui să-și deschidă piață pentru produse agricole de import – în primul rând, OMG-uri?

Dacă ar avea dragoste față de poporul/electoratul Republicii Moldova, autoritățile ar putea elabora şi propune un proiect de lege prin care în RM, ca şi alte state din UE și din lume (de ex. în Butan şi chiar ca unele state africane) – să fie interzis importul, respectiv cultivarea fructelor și legumelor modificate genetic (a OMG-urilor). Aşa încât RM să fie o destinaţie turistică pentru cei care vor să consume produse naturale, cultivate inclusiv fără (sau cu utilizarea a cât mai puține) pesticide și îngrășăminte chimice. În acest sens, poate fi sprijinită stabilirea de trasee turistice cu pensiuni în sate. Deci pe lângă exportul de produse agricole naturale, să aducem turiști care să le consume (inclusiv vinuri ș.a.) în țară.


Este posibilă implementarea unor asemenea proiecte de actuala guvernare a RM? Numai un Guvern constituit din persoane care își iubesc țara ar putea transpune în practică așa ceva. Cum RM nu are o elită de calitatea celei poloneze, mi-e greu să cred.

          P.S. OMG-uri sunt nu numai fructe și legume, ci și pești și animale care au suferit modificări și care sunt comercializate ca produse alimentare.


Postări populare