vineri, 31 mai 2013

Ce integritate teritorială va apăra Guvernul Leancă?

            Articol scris pentru Moldova.org: 


Astăzi membrii Guvernului Leancă au depus jurământul la Reședința de Stat, în prezența Președintelui RM, și conform Art. 98 (5), și-au început exercitarea atribuțiilor. În timpul depunerii jurământului, guvernanții au jurat, printre altele, să apere „integritatea teritorială a Republicii Moldova”. În legătură cu acest angajament apar unele întrebări, ținând cont de faptul că în programul de guvernare, prezentat ieri în Parlament de către premierul desemnat Iurie Leancă, nu a fost inclus, printre priorități, obiectivul reintegrării țării – a zonei nistrene (atât a celor șapte localități basarabene – deci de pe malul drept al Nistrului, cât și a zonei transnistrene). Deputatul PLDM Valeriu Ghilețchi, care, din câte a reieșit, nu a participat la elaborarea programului de guvernare, s-a simțit jenat în legătură cu faptul că printre priorități nu a fost trecută reintegrarea și a propus completarea listei priorităților cu acest deziderat.

Este omiterea reintegrării țării întâmplătoare sau reprezintă poziția noii coaliții guvernamentale, în sensul că zona nistreană a fost abandonată în numele integrării europene? În societatea moldovenească, atât în spațiul public (mediatic), cât și în discuții private, adesea este abordată dilema: integrare europeană – reintegrarea țării. Și aceasta nu numai datorită faptului că în prezent este clar (au fost înțelese mesajele trimise în acest sens de la Bruxelles) că nu poate avea loc o aderare a RM la UE cu un conflict teritorial nesoluționat – Ciprul nu reprezintă un precedent pentru statul moldovenesc. Unii dintre cetățenii moldoveni consideră că statutul neclar al zonei nistrene este pur și simplu o frână în dezvoltarea țării. Pentru a se dezvolta și a se europeniza, Republica Moldova trebuie să renunțe la fâșia respectivă.

Această opinie există și ea este împărtășită de unii dintre cetățenii moldoveni. De aceea situația legată de programul Guvernului, expus ieri în Parlament, și jurământul, citit azi de membrii Executivului, se cere a fi clarificată. Ce fel de „integritate teritorială” vor apăra miniștrii: cea a teritoriului aflat efectiv sub jurisdicția autorităților moldovenești sau întreg teritoriul RM, cu zona nistreană încorporată (atât localitățile de pe malul drept – din Basarabia, cât și cele de pe malul stâng – din Transnistria)? Un eveniment din ultima perioadă de timp – incidentul de la Varnița – ne-a arătat un dezinteres quasi total al guvernanților (al celor din vechiul Guvern, dar care se regăsesc în noul Cabinet de Miniștri) față de problema teritoriilor moldovenești aflate sub controlul armatei ruse și a armatei nistrene, finanțată de Rusia și subordonată Rusiei.

Alcătuirea noului Guvern ar fi fost o bună ocazie de a evalua activitatea responsabililor de reintegrarea țării (ca și a tuturor celorlalți miniștri). Dacă reintegrarea ar fi fost o prioritate, s-ar fi impus remanierea echipei specialiștilor care elaborează politica, strategiile, tacticile și planurile de acțiuni în acest domeniu, întrucât din 2009 până în prezent ea nu a obținut nici un rezultat favorabil Republicii Moldova. În negocierile între Tiraspol și Chișinău, atât în cele directe, cât și în cele din formatul 5+2, autoritățile nistrene au emis cereri și au obținut rezultate care evident conduc la consolidarea independenței sau cel puțin la o întărire (economică, deci și politică) a „RMN”. Dacă Guvernului nu îi pasă de reintegrarea țării (căci responsabilii care nu au obținut rezultate favorabile pentru RM au rămas neschimbați), de ce mai era nevoie de păstrat funcția de Prim-viceprim-ministru responsabil de Reintegrare și Biroul pentru Reintegrare? De ce trebuie cheltuiți banii publici pentru o activitate care nu reprezintă o prioritate a actualului Guvern?

Personal, aș crede că lipsa obiectivului reintegrării țării în lista priorităților noului Executiv nu a fost o întâmplare (o scăpare neintenționată), ci are o explicație cât se poate de limpede: până acum Guvernele AIE 1 și AIE 2 au suferit un eșec total în „activitatea” desfășurată privind reintegrarea țării. Văzând că nu este capabil de a face nimic în a cest sens, noul Guvern (alcătuit din majoritatea miniștrilor vechi – inclusiv cel al Reintegrării) nu a mai vrut să-și asume ceva ce nu poate face.

Și totuși, poporul – suveranul Republicii Moldova, cel care a delegat puterea sa Guvernului și care din sudoarea frunții (muncii) sale îi asigură pe guvernanți cu salarii, prime, cabinete cu secretare, mașini etc. merită să știe: ce integritate teritorială au jurat azi că vor apăra membrii noului Cabinet?   


Postări populare