miercuri, 10 aprilie 2013

Anunț BOMBĂ la Bender: interdicție pentru polițiști de a se deplasa în uniforme!


Articol scris pentru Moldova.org:

În ziua în care la Chișinău președintele Nicolae Timofti a făcut public faptul că V. Filat este candidatul pentru funcția de Prim-ministru al noului Cabinet, șeful administrației orașului Bender Iu. Ghervaziuk a anunțat că în conformitate cu o decizie adoptată de autoritățile locale, poliţiştilor care activează în Tighina li s-a interzis să se deplaseze în uniforme în oraș și în satele Gâsca și Proteagailovca. În vederea îndeplinirii deciziei, începând cu 11 aprilie, miliția va curma deplasarea polițiștilor în uniforme prin reținerea acestora și transportarea lor în secțiile miliției. Scopul acestor acțiuni este „stabilizarea situației din oraș”. Decizia va fi transmisă Comisiei Unificate de Control, care conduce operațiunea de pacificare pe Nistru. Ghervaziuk a declarat că nu garantează faptul că, în aceste condiții, conflictul armat nu va reizbucni.

Acest anunț neașteptat are câteva semnificații. În primul rând, o decizie de o asemenea importanță, care periclitează direct pacea în zona de securitate, nu putea fi luată de administrația locală, fără avizul (sau la indicația) autorităților de la Tiraspol (în speță, al „președintelui” E. Șevciuk). Nu exclud nici „acordul” (dacă nu scenariul) Moscovei. Anunțul denotă curajul pe care îl are administrația din zona nistreană pe fundalul lipsei de autoritate în structurile de stat de la Chișinău. În urma războiului din martie-iulie 1992, în pofida discursului propagandistic conform căruia Nistrenia (Pridnestrovie) nu a făcut parte istoric din Moldova – fiind vorba de malul stâng la Nistrului – administrația nistreană a anexat cu tupeu localitățile Bender, Gâsca, Proteagailovca, Merenești, Chițcani, Cremenciug și Zahorna de pe malul drept al Nistrului (Basarabia). Necazul (ciuda) lor a constat în faptul că în virtutea acordului ruso-moldovenesc din 21 iulie 1992, Poliției moldovenești i s-a permis să activeze în Bender (de asemenea, în oraș mai activează două instituții penitenciare, aflate în subordinea Republicii Moldova). Se pare că în condițiile vidului de putere de la Chișinău (legitimitatea președintelui este contestată de opoziția comunistă, Guvernul este interimar – deci nu are împuterniciri depline – în urma demiterii), structurile administrative și militare de la Tiraspol vor să scape de orice prezență a instituțiilor de stat moldovenești în Bender, pentru a efectua anexarea deplină a unei părți a Basarabiei. În acest sens,  Ghervaziuk a declarat chiar că administrația pe care o conduce a propus transferarea Sovietului Suprem la „RMN” de la Tiraspol la Bender. Se urmărește integrarea deplină a teritoriului basarabean în formațiunea teritorială sprijinită de Federația Rusă.

După cum se știe, până la sfârșitul zilei de 10 aprilie, autoritățile moldovenești nu au oferit nici un răspuns la această umilire a statului Republica Moldova. Probabil, nici nu are cine să dea un răspuns răspicat, deoarece miniștrii sunt interimari, iar prin desemnarea lui V. Filat la funcția de Prim-ministru președintele N.Timofti a arătat iresponsabilitatea de care suferă, acum fiind clar că provizoratul și incertitudinea în Guvern vor continua (și pot continua ca și în cazul alegerii șefului statului – câțiva ani). În aceste condiții, anunțul lui Timofti a constituit semnalul pentru acțiuni hotărâte din partea administrației de la Tiraspol, în vederea realizării restanțelor care le-au rămas în urma războiului din 1992.

În condițiile în care V. Filat se agață cu disperare de putere, nefiind capabil să gestioneze o situație atât de grea ca cea a conflictului din zona nistrană, iar președintele N. Timofti nu este capabil de nimic altceva decât de a fi la dispoziția lui V. Filat și de a-i vocifera mesajele, Republica Moldova, pradă degradării politice în care a ajuns, printr-o minune își mai poate păstra prezența (instituțiile) în zona de securitate…  

            P.S. Două regimuri - cel de la Phenian (Coreea de Nord) și cel de la Tiraspol (zona nistreană a RM, sprijinită de Federația Rusă) întreprind acțiuni clare pentru declanșarea de războaie... Comunitatea internațională - ONU și alte organizații internaționale - ar trebui să abordeze cele două cazuri în ansamblu și să ia măsuri adecvate... Desigur, pentru ca să se întâmple asta, ar trebui să existe autorități la Chișinău, care să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU. Dar autoritățile moldovenești sunt paralizate de frica de a nu pierde schemele...

Postări populare