luni, 25 martie 2013

De ce avem nevoie de un Guvern tehnocrat


Acest articol a fost scris pentru Moldova.org: 

       În ultima ediție a emisiunii „Fără măști”, de pe „Euro TV” (22.03.2013), preşedintele asociaţiei „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici, a evocat întâlnirea cu V. Filat, în cadrul căreia șeful PLDM l-a invitat să adere la partidul său. Ghelici l-a întrebat: „La ce îți trebuie asta [să fii în politică]?”. Filat i-a răspuns: „Eu am studiat și am lucrat în România. Și întotdeauna mă simțeam acolo o persoană de categoria a II-a. Eu vreau să fac totul pentru ca copiii mei să trăiască în această țară, să nu plece nicăieri”. Aceste dezvăluiri, din culisele constituirii PLDM, ajută societatea moldovenească să cunoască resorturile sau intențiile reale care au stat la baza creării de către V. Filat a PLDM. Din păcate, din mărturia lui Ghelici rezultă că PLDM-ul s-a născut dintr-un complex de inferioritate al lui V. Filat față de România și națiunea română. Este curios faptul că de la constituirea Guvernului condus de Filat, din 2009 până în prezent, integrarea celor două state vecine și prietene – Republica Moldova și România – a rămas, în mare, la nivelul stadiului relațiilor bilaterale din perioada guvernării comuniste. Nu există o cooperare intensă – în domeniul politic („avocații” RM în procesul de integrare europeană sunt mai degrabă Polonia și republicile baltice, decât România), în domeniul economic (până în prezent gazoductul Drochia-Iași nu a fost construit), în domeniul de cercetare, educațional ș.a.. Dezvăluirile lui F. Ghelici (cu privire la complexul de inferioritate al lui V. Filat vis a vis de națiunea română și de România) ajută la înțelegerea cauzelor relațiilor rigide și neproductive moldo-române din 2009 până în prezent.

Pe de altă parte, de la o persoană care se lansează în politică din complexe personale, (pentru că se simte om de categoria a II-a în România), nici nu îți vine să te aștepți să realizeze un slogan electoral ca „Moldova fără sărăcie”, care – rezultă – nu a fost decât in instrument de manipulare pentru ca Filat să ajungă la guvernare, respectiv să nu se mai simtă persoană de categria a II-a față de români și România. Cu regret, scopul lui V. Filat, pentru care s-a lansat în politică, nu a fost să se dedice ridicării nivelului de trai al poporului Republicii Moldova, ci unul foarte îngust, de natură personală.

F. Ghelici a mai declarat că în ceea ce îl privește pe premierul în exercițiu, este utilă maxima: „Vrei să cunoști un om, dă-i puterea”. „După ce a devenit Prim-ministru, am venit la el și nu l-am recunoscut. El s-a transfigurat”, a spus Ghelici. „El a devenit un păun căruia i s-au umflat penele. El nu mai asculta pe nimeni, numai pe sine. PLDM-ul este SRL-ul lui Filat”, a adăugat Ghelici. „El a suferit un dezechilibru – [suferă de] grandomanie. Problema este în el. El a pierdut simțul orientării, a pierdut echipa”, a spus invitatul emisiunii. Una dintre cauzele plecării unora dintre cei care au contribuit la rezultatul electoral bun al PLDM ține de faptul că, după ce a devenit premier, în jurul lui Filat s-au aciuat mulți dintre cei care pe timpul guvernării comuniste făceau parte din anturajul lui V. Voronin. „Eu nu îi pot suferi, dar am nevoie de ei”, l-a citat Ghelici pe Filat.

Dezvăluirile făcute de președintele asociaţiei „Moldova Mea” contribuie la elucidarea cauzelor crizei politice actuale din Republica Moldova. În condițiile în care statul moldovean are nevoie de o modernizare (reforme) pentru ca să devină atractiv pentru zona nistreană – pentru ca să devină un model politic, economic și social (așa cum afirma E. Șevciuk, care a refuzat să se întâlnească cu V. Filat la Lvov, în cadrul ultimei runde de negocieri în formatul 5+2), pentru ca să satisfacă cerințele UE în vederea semnării Acordului de Asociere, cred că se impune formarea unei echipe guvernamentale din tehnocrați, care să se dedice zi și noapte, fără zile de odihnă (eventual, oferindu-li-se vila de la Condrița pentru ca să poată lucra în liniște) cauzei ridicării nivelului de trai al populației RM. Într-un stat normal, miniștrii ar trebui să fie remunerați în funcție de rezultatele pe care le obțin. În condițiile în care salariul minim garantat din RM este cel mai mic în Europa (1300 lei sau 81 euro), recentele majorări ale salariilor miniștrilor și prevederile (intrate în vigoare) privind achitarea, în cazul demiterii Guvernului, a șase salarii fiecărui ministru demis, sunt o sfidare la adresa bunul simț și o bătaie de joc la adresa electoratului moldovenesc.       

Postări populare