joi, 28 februarie 2013

Republica Moldova face senzație în UE sau ceva despre OMG-uri în ajunul semnării Acordului de Liber Schimb


Articol scris pentru Moldova.org: 

Moldova a produs senzație la cea mai importantă expoziție de produse proaspete în Europa, desfășurată recent în Germania. Un cotidian din Chișinău a titrat că „gustul deosebit al fructelor moldovenești i-a cucerit pe europeni”.  La un talk show pe un post de televiziune de la Chișinău, acum câteva luni, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, referindu-se la ceea ce îi place în RM, spunea că îi plac foarte mult fructele moldovenești. În același timp, tot recent, într-o altă emisiune de dezbateri cu invitați, pe un post de știri din Chișinău, o persoană care se pretinde „analist economic” spunea că producătorii de fructe din RM înregistrează pierderi în raport cu importatorii de fructe din străinătate – de exemplu, în raport cu importatorii de mere din Polonia – deoarece merele poloneze arată bine, au aspect comercial: sunt mari. Iar merele moldovenești, comparativ cu cele de import (nu numai din Polonia, ci și din Grecia, Turcia ș.a.) sunt mai mici. Unde mai pui că printre merele moldovenești ți se poate nimeri și câte unul cu vierme – lucru imposibil în cazul merelor mari de import.

Chiar în acea emisiune, un alt invitat a spus că merele de import sunt mari și fără viermi pentru că sunt organisme modificate genetic (OMG-uri). „Analistul economic” a îndemnat producătorii moldoveni să cultive mere ca și cele de import – mari și arătoase – chiar dacă, a recunoscut „expertul”, au „gust de vată”. Desigur, dacă producătorii agricoli moldoveni vor trece la cultivarea OMG-urilor – în cazul de față, a copacilor modificați genetic, respectiv a merelor modificate genetic – merele moldovenești nu vor mai face senzație în UE și nimeni nu va avea nevoie de ele acolo. Postul rusesc de televiziune REN TV a comunicat recent despre cercetări efectuate de cercetători francezi și ruși, independent unii de alții, asupra OMG-urilor – pe șoareci. S-a constatat că OMG-urile provoacă deverse boli, inclusiv cancerul pieii, iar la a doua generație cauzează sterilitate. Se știe că în SUA și în unele state europene se înregistrează reducerea numărului albinelor, din cauza faptului că ele nu culeg nectarul (pentru că nu mai este!) pe flori, respectiv nu polenizează plantele modificate genetic. De fapt, produsele care sunt OMG-uri nu au valoare nutritivă: ele nu ajută la creșterea forței vitale (înțelepții din vechime spuneau că hrana este un medicament, care întărește sănătatea), ci au rolul de a păcăli senzația de foame, prin umplerea stomacului cu o masă fără vreo valoare pentru organismul uman.  

În documentarul „America cu un nivel” („Odnoetajnaia Amerika”) realizat de Vladimir Pozner și difuzat pe postul rusesc de televiziune „1 Kanal”, în unul dintre episoade jurnalistul rus i-a luat un interviu proprietarului unei rețele de supermarket-uri, în care sunt comercializate exclusiv produse din OMG-uri. Jurnalistul rus i-a spus că a mai întâlnit în unele state americane fermieri care mai cultivă fructe și legume naturale. Multimilionarul american i-a spus că aceia în curând vor da faliment – pentru că OMG-urile sunt mai ieftine –  și peste una sau două generații oamenii nu vor mai avea memoria produselor naturale. E bine să se știe că în localurile de fast food sunt folosite OMG-uri (de asemenea, așa-numite „sucuri” din coloranți și zahăr). Evident, OMG-urile aduc profit producătorilor. O investiție în cercetări biologice, care conduce la apariția OMG-urilor – nu numai a fructelor, plantelor sau cerealelor, boboaselor, ci și a peștilor și animalelor – îți aduce ulterior un profit care depășește investiția. Este cert, de asemenea, că în statele occidentale se cultivă și produse mai mult sau mai puțin naturale, ele fiind mai scumpe, respectiv și le pot permite cei bogați (cei care fac parte din așa-zisul „miliard de aur”, restul – săracii, se pare, vor avea soarta șoarecilor care în experimentele cercetărorilor francezi și ruși au murit). Ceea ce este mai grav, cei care consumă numai OMG-uri nici nu știu cât sunt de periculoase și cărui pericol se supun.    

Săptămâna trecută a revenit pentru câteva zile în Moldova o verișoară de a mea care locuiește în Dublin, Irlanda. Când în discuția noastră a venit vorba și despre acest subiect, ea mi-a spus că e bine în statul insular, dar fructele comercializate acolo – aduse din Grecia ș.a. – nu au gust. Cred că prin semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv poate avea loc invadarea pieței moldovenești cu produse modificate genetic, falimentarea producătorilor moldoveni și determinarea celor care vor rezista să treacă la cultivarea OMG-urilor – la „europenizare”.

Semințele utilizate de agricultorii din Republica Moldova (ca și animalele folosite pentru fabricarea produselor lactate) reprezintă tezaurul țării noastre. Există experți economici care afirmă că peste un deceniu și ceva problema penuriei alimentare se va extinde și agrava în lume, așa încât țările exportatoare de produse alimentare for realiza profituri pe care actualmente le realizează exportatorii de gaz și petrol. Ar fi bine ca în Republica Moldova cineva să se preocupe de acest aspecte. Eu mă număr printre cei care am cumpărat – recunosc, nu în sezon – căpșune cu gust de cauciuc, piersici cu gust de vată, nu mai vorbesc de roșii ca mingea de tenis de câmp (albe în interior) – dacă arunci una jos sau de perete, îți sare înapoi. Un guvern care ar fi pentru popor s-ar preocupa de această problemă – interzicând cultivarea OMG-urilor în RM, interzicând importul OMG-urilor, efectuând controale în piețe și în magazine pentru depistarea și distrugerea OMG-urilor. Este o chestiune care ține de securitatea națională – de securitatea alimentară.

Postări populare