vineri, 8 februarie 2013

Planul de soluționare a conflictului din zona nistrană a Republicii Moldova


         Auzim des aceeași imputare autorităților de la Chișinău: care este planul (propunerile) guvernului moldovean privind soluționarea conflictului din zona nistreană? Un asemenea plan nu există. A fost exprimată doar dorința guvernelor care s-au perindat prin clădirea din Piața Marii Adunări Naționale nr.1 privind reintegrarea zonei nistrene – adică privind extinderea jurisdicției guvernului de la Chișinău asupra zonei respective. Un asemenea plan – elaborat de autoritățile de la Chișinău, nu există din simplul motiv că este rezultatul a ceva, nu se poate lua din vânt, sau din nimic. Un plan (de acțiuni) rezultă din tactică, tactica rezultă din strategie, strategia rezultă din politică, politica rezultă din viziune, viziunea rezultă din misiune. Cum autoritățile Republicii Moldova niciodată nu au elaborat misiunea statului, nici nu le putem pretinde un plan (de acțiuni) cu privire la soluționarea conflictului din zona nistreană.

Atunci când activitatea autorităților moldovenești nu poate fi calificată decât drept amatorism, alți actori internaționali au propus planuri de soluționare a conflictului din Republica Moldova. Astfel, în 2002 OSCE a propus la Kiev un prim asemenea plan. În 2003 Rusia a propus documentul care a fost denumit „Planul Kozak”. În fine, în 2005 Ucraina a propus documentul care a fost denumit de presă „Planul Iușcenko”. Nu există până în prezent un plan al autorităților Republicii Moldova. Cum un plan vizează un document acceptat de părțile în conflict, Legea din 22 iulie 2005 „cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria)” nu constituie un asemenea plan, ci un impas.

Mărturisesc că viziunea mea cu privire la soluționarea conflictului a evoluat în timp. Într-o primă etapă am considerat că modelul din Kraina (Croația) – retragerea trupelor sârbe în 1992 din Kraina, care a reprezentat soluționarea conflictului din acea regiune – putea constitui un precedent pentru soluționarea conflictului din zona nistreană, prin retragerea trupelor rusești. Apoi am considerat că o soluție ar fi utilizarea câtorva precedente din dreptul internațional cu privire la un schimb de localități între două state. Astfel, în 1993 Cehia și Slovacia au agreat un schimb de localități. În 1924 România și Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor au efectuat un schimb de localități. În 1919 România și Cehoslovacia a efectuat un schimb de localități în Maramureș. Chiar dacă Republica Moldova a recunoscut granița impusă de regimul sovietic de ocupație, la 4 noiembrie 1940, am crezut că autotirățile Republicii Moldova ar putea propune Ucrainei restituirea localităților populate de etnici ucraineni și rusofoni din Transistria moldovenească, în schimbul unor localități populate de moldo-români din sudul și nordul Basarabiei, ținutul Herța și nordul Bucovinei.

În fine, în ultima perioadă de timp, tot mai mult mă conving că soluționarea conflictului din zona nistreană ține de ceva foarte concret și clar: ridicarea nivelului de trai din teritoriul aflat sub jurisdicția guvernului de la Chișinău. Pentru ca să spere la o reintegrare a zonei nistrene, autoritățile de la Chișinău trebuie să facă Republica Moldova atractivă pentru zona nistreană. Atâta timp cât în zona nistreană pensiile sunt mai mari, iar tarifele, prețurile în supermarket-uri și la piațe sunt mai mici decât în teritoriul aflat sub jurisdicția RM, o condiție inalienabilă a reintegrării este ridicarea nivelului de trai al populației statului moldonenesc. Nu e condiție obligatorie. Putem presupune că dacă se va ajunge la situația când nivelul de trai din Republica Moldova liberă va fi peste nivelul de trai din zona nistreană, comunitatea etnicilor ruși și cea a etnicilor ucraineni ar putea fi oricum împotriva reintegrării cu Moldova. Dar acum împotriva reintegrării (deoarece nivelul de trai în Republica Moldova este inferior celui in zona nistreană) este și comunitatea moldovenilor din zona nistreană…    

[Articol scris pentru portalul Moldova.org] 

Postări populare