joi, 14 februarie 2013

De ce polițiștii domiciliați în zona nistreană vor plăti pentru utilități după tarifele de la Chișinău


Articol scris pentru Moldova.org: 

Poliţiştii moldoveni, care locuiesc în zona nistreană, vor plăti pentru utilități (serviciile comunale) conform tarifelor stabilite la Chişinău. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Sovietul Suprem de la Tiraspol, la solicitarea liderului regiunii, Evgheni Şevciuk, a informat astăzi o televiziune de știri din Chișinău. Autorităţile nistrene nu şi-au motivat decizia, iar dispoziţia va intra în vigoare pe 1 aprilie a.c.. Este vorba despre facturile pentru gaz, apă, energie electrică şi căldură. Sursa a prezentat și opinia vicepremierului Eugen Carpov: „Orice decizie care ar putea afecta, în primul rând, interesele cetăţenilor, nu contează că sunt din stânga Nistrului, că sunt dreapta Nistrului, trebuie discutată, coordonată. Evident, că reprezintă un pas premeditat împotriva bunului mers de negocieri pe care le purtăm”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, E. Carpov. Tarifele la gaz şi căldură în zona nistreană sunt aproximativ de 6 ori mai mici decât în teritoriul aflat în jurisdicția Republicii Moldova. Apa este mai ieftină de 1,5 ori, iar energia electrică – de 3 ori.

Există câteva explicații ale acestei decizii a autorităților de la Tiraspol. În primul rând ea îi vizează pe polițiștii din orașul Bender, care activează în localitate în baza Acordului cu privire la principiile aplanării pașnice a conflictului armat în regiunea nistreană a Republicii Moldova, semnat la 21.08.1992 de președinții Boris Elțin și Mircea Snegur. De atunci au existat mai multe tentative de a scoate din oraș Comisariatul de Poliție, fără însă ca Rusia, care asigură protecția administrației zonei nistrene, să denunțe Acordul ruso-moldovenesc din 1992. Această decizie reprezintă o măsură de presiune asupra polițiștilor, în așa fel încât cei care sunt angajați în structura polițienească din Bender să-și părăsească serviciul și, pe de altă parte, să-i descurajeze pe cei care ar dori să se angajeze de acum încolo în Comisariatul respectiv al Poliției.

Nu aș exclude, dincolo de sensul de tachinare pe care îl are această decizie, și rațiunea economică: bugetul zonei nistrene are un deficit semnificativ, de aceea prin noua reglementare – subînțelegându-se că diferența de plată a facturilor polițiștilor va fi achitată de către autoritățile moldovenești, din bugetul de stat al Republicii Moldova – șefii de la Tiraspol folosesc orice posibilități pentru a atrage resurse și din alte surse decât cea de la Moscova.

Nu în ultimul rând, decizia respectivă este o batjocură la adresa autorităților  moldovenești, dar are și un caracter propagandistic. Ea arată cetățenilor din zona nistreană diferențele de tarife dintre zona respectivă și teritoriul liber (de prezența armatei ruse) al Republicii Moldova. Diferența relevă faptul că nivelul de trai din zona nistreană este superior celui din teritoriul aflat sub jurisdicția Republicii Moldova, ținând cont și de faptul că pensiile din zona respectivă sunt mai mari decât cele din teritoriul real al RM.

Deși autoritățile moldovenești de mai multă vreme sunt suspectate de lipsă de interes față de nivelul de trai al populației din teritoriul pe care îl controlează, decizia autorităților de la Tiraspol este o șansă în plus pentru guvernanții de la Chișinău să pornească măsuri concrete privind ridicarea nivelului de trai al populației. Se știe că integrarea zonei nistrene în cadrul Republicii Moldova este posibilă numai în situația în care nivelul de trai din Republica Moldova liberă va fi superior nivelului de trai din zona nistreană. Iar aceasta vizează scăderea tarifelor din teritoriul aflat sub jurisdicția Guvernului de la Chișinău sub nivelul celor din zona nistreană și creșterea pensiilor din teritoriul real al statului moldovenesc peste nivelul pensiilor din zona nistreană.  

Postări populare