marți, 8 ianuarie 2013

Funcționar moldovean de sărbători la Boian sau cum e răsplătită dragostea de neam în Republica Moldova


          Mass-media au informat în ultimele zile despre faptul că un automobil cu plăcuțe cu numere de înmatriculare ale Guvernului RM a fost fotografiat în timpul sărbătorilor de iarnă în satul Boian, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți (actualmente, Ucraina). Ieri știrile au precizat cu privire la acel caz că este vorba de o mașină aflată în folosința Ministerului Tehnologiei Informaționale și Comunicațiilor. Primul ministru Vladimir Filat a declarat că se va face o anchetă și dacă se va stabili că funcționarul de stat respectiv a încălcat ceva, el va fi pedepsit. Ministrul Pavel Filip a declarat că nu cunoaște nimic despre acest caz, el va putea să ofere un răspuns miercuri, când instituțiile statului își vor relua activitatea după sărbătorile prilejuite de Nașterea Domnului. Tot ieri, site-ul Moldova.org a prezentat imagini privitoare la felul în care gospodarii din satul Boian – din teritoriul istoric moldovenesc, care la 4 noiembrie 1940 a fost încorporat prin abuz de autoritățile sovietice Ucrainei – au sărbătorit Crăciunul, pe 6-7 Ianuarie, în acest an.

            Am mai scris despre faptul că autoritățile moldovenești au o atitudine criminală față de comunitățile moldo-române din teritoriile istorice moldovenești care acum fac parte din Ucraina: nu le acordă nici un sprijin. La ultimul recensământ din Ucraina (din 2001) s-a ajuns la situaţia în care s-au înregistrat cu 21% mai puţini moldoveni faţă de indicatorul de la recensământul din 1989 (numărul românilor a crescut cu doar 12%) [Cernov A. „Limba română şi capcanele politice din Ucraina” // „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi – Bucureşti), 2010, nr.3, p.93]. Rezultă că diferenţa de 9% este reprezentată de persoane care au renunţat la identitatea moldo-română, adoptând (asumându-şi) o altă identitate. Numai aceste date deja relevă situația gravă în care se află compatrioții noștri din teritoriile înstrăinate.

Cu regret, în prezent drama etnicilor moldo-români din nordul Basarabiei, nordul Bucovinei, ţinutul Herţa și sudul Basarabiei este agravată de atitudinea nepăsătoare din partea condu­cerii Republicii Moldova. În teritoriile înstrăinate compatrioţii noştri aşteaptă de la statul Republica Moldova ajutor. Neprimindu-l şi observând un dezinteres total faţă de zonele în care compatrioţii noştri se identifică moldoveni (mai ales, sudul Basarabiei şi raionul Noua Suliţă din regiunea Cernăuţi), ei renunță la identitatea etnică strămoșească și – posibil, pentru a obține beneficii de la statul ucrainean – o adoptă pe cea ucraineană.

Unii oponenți, atunci când am discutat această temă, mi-au spus: Cum poate statul Republica Moldova să-și ajute conaționalii din teritoriile istorice moldovenești înstrăinate, dacă acest stat nu își poate ajuta proprii cetățeni – din teritoriul aflat sub jurisdicția autorităților de la Chișinău? Poate că acei oponenți au dreptate. Dar să nu uităm că recent Guvernul a creat Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, care activează pe lângă Executiv. Sper că e un fapt știut de toată lumea că noțiunea diaspora vizează cetățenii moldoveni, născuți și formați în Republica Moldova, și care au plecat peste hotare. Conaționalii noștri din teritoriile istorice moldovenești, aflate în prezent în Ucraina, nu sunt diaspora – ei sunt populația autohtonă de acolo. Dar problema e că pentru Guvernul Filat, din câte se vede, popualția autohtonă din teritoriile istorice moldovenești din Ucraina nu prezintă nici un interes, deoarece nu este alcătuită din cetățeni ai RM – care votează la alegerile parlamentare din RM – așa cum pot vota cei din diaspora.

Nu cunosc cine este funcționarul de stat care a mers de sărbătorile de iarnă la Boian – la conaționalii noștri din teritoriile istorice moldovenești înstrăinate. Dar știu că, oricine ar fi, merită recunoștința atât a poporului Republicii Moldova, cât și a autorităților moldovenești. În ultimii doi ani, pe 1 martie, am mers la Festivalul „Mărțișor” din Noua Suliță. Nici un oficial de la Chișinău nu s-a deplasat acolo pentru ca să susțină – nu zic material, pentru că compatrioții de acolo sunt gospodari și au de toate, dar măcar moral – conaționalii din satele moldovenești și românești din regiunile Cernăuți și Odesa. (Unii dintre confrații noștri de acolo mi-ai spus că vizează să vadă evoluția formațiilor „Joc”, „Lăutarii” ș.a. Dar Guvernul Filat mai degrabă va organiza evoluția acestora la mlodvenii din Occident, care îl pot „mulțumi” la alegerile viitoare, votând pentru partidul său.

Și iată că acum un oficial, mașina căruia a fost văzută la Boian, este prezentat de către mass-media de la Chișinău ca un dușman al poporului. După umila mea părere, dacă acel funcționar și-a achitat benzina din buzunarul său, deplasându-se cu mașina statului, Guvernul moldovenesc ar trebui să-i restituie/compenseze banii cheltuiți. Dar, pentru cine nu știe, Republica Moldova este țara minunilor, de aceea în cel ce face ceva pentru neam imediat sunt aruncate pietre de cei care se dau mari, vajnici și vigilenți făcători de știri.          

Postări populare