marți, 15 ianuarie 2013

Condamnarea lui Alexandru Coliban: marca regimul autoritar de la Tiraspol


Condamnarea la doi ani și șase luni, de către o instanță nerecunoscută din zona nistreană, la 9 septembrie 2012, a cetățeanului Republicii Moldova Alexandru Coliban (în vârstă de 22 ani) are mai multe semnificații. Fapta lui Alexandru Coliban a constat în recrutarea unor tineri care să distribuie afișe electorale în favoarea candidatului Anatolii Kaminski – cel sprijinit de Moscova – respectiv, împotriva candidatului Șevciuk. Într-o societate democratică lupta electorală presupune utilizarea afișelor electorale: atât în sprijinul unui candidat, cât și împotriva altora, care (candidați) le pot califica drept „calomnii”. Interpretarea acestor informații drept calomnii este însă subiectivă. De exemplu, pe un afiș electoral, cu referire la E. Șevciuc, este inscripționat: „El a studiat în Anglia, are un cont în Elveția, dar vrea să devină președinte în zona nistreană [Pridnestrovie]”. În Republica Moldova liberă aceste date ar fi constituit un punct forte al unui candidat electoral. Dar în zona nistreană, în care mentalitatea antiburgheză/anticapitalistă este încă la modă în comunitate, E. Șevciuk s-a supărat pentru publicarea acestor informații, ca și a celora care relevă faptul că are „un ranch[o]”. Întrucât pedeapsa penală pentru calomnie a fost exclusă din „codul penal” nistrean, respectiv pe acest capăt de acuzare Alexandru nu a putut fi condamnat, procurorii l-au acuzat, iat instanța la condamnat „pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau împiedicarea activității organelor electorale” urmare a distribuirii unor materiale denigratoare la adresa candidatului Evghenii Șevciuc, în campania pentru alegerile „prezidențiale din noiembrie-decembrie 2011, alegeri câștigate de Șevciuk. Se știe că Al. Coliban nu a împiedicat nimănui accederea fizică la cabinele de vot. În același timp, nu el este autorul mesajelor de pe afișele electorale respective. O expresie din lumea antică spune, pentru asemenea cazuri: „Nu omorâți mesagerul”.  

Condamnarea pare a avea câteva motive. În primul rând, în dorința lui Șevciuk de a se răzbuna (semn al faptului că regimul său este unul slab, ca și calitatea persoanei sale), Al. Coliban pare un țap ispășitor: organizatorul campaniei la care a luat parte Alexandru – cetățeanul ucrainean Dmitrii Gasanenko – a fost condamnat la trei ani privațiune de libertate de către o instanță nistreană, dar a fost eliberat din detenție ca urmare a implicării directe a reprezentanților Federației Ruse și nemijlocit a lui Serghei Narîșkin, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse. Din păcate, autoritățile moldovenești nici nu au intervenit direct pentru eliberarea cetățeanului țării noastre, nici nu l-au rugat pe același S. Narîșkin să ceară eliberarea lui Al. Coliban, care s-a implicat în campania electorală a candidatului sprijinit de Moscova. De altfel, în ultima perioadă de timp, este vizibilă pierderea încrederii între Tiraspol și Chișinău. Iar cazul lui Coliban pare să fie un nou instrument de presiune în negocierile dintre cele două părți.

Acest caz a scos la iveală faptul că zona nistreană alunecă spre un regim autoritar de factura celui al lui Aleksandr Lukașenko, instaurat în Belarus. Caracteristicile sale sunt acestea: sunt asigurate condiții cât de cât normale de viață pentru populație, dar nu sunt respectate drepturile omului. Într-adevăr, tarifele, prețurile la medicamente, produse alimentare și alte mărfuri în zona nistreană sunt mai mici decât în Republica Moldova liberă, în schimb libertățile omului sunt departe de a fi garantate. Inclusiv în ceea ce privește libertatea presei: sunt cazuri când jurnaliști sunt nevoiți să părăsească zona nisteană (cazul cel mai cunoscut e cel al lui Roman Konopleov, refugiat în Rusia). Cazul lui Al. Coliban este și o intimidare a celora care se vor mai angaja pe viitor să în sprijinul contracandidaților actualului lider de a Tiraspol. În fond, cazul Al. Coliban discreditează o dată în plus regimul de la Tiraspol.

Și, fără îndoială, cazul lui Coliban arată cu claritate neputința (și nedorința?) autorităților moldovenești de a asigura securitatea și drepturile cetățenilor Republicii Moldova. 

Postări populare