vineri, 14 decembrie 2012

Semne ale sfârșitului lumii?


Mediile de informare în masă au relatat despre mai multe profeții privind sfârșitul lumii: calendarul maiașilor se termină la 21.12.2012; un călugăr tibetan (un lama) a avertizat NASA despre un cataclism (învăluirea planetei de întuneric pe timp de trei zile) la 21.12.2012; postul rusesc de televiziune „Ren TV”, într-un documentar, a invocat și profețiile unei preotese (sau prinţese) prezicătoare din Egiptul Antic, mumia căreia era transportată de pachebot-ul „Titanic” în cursa în care s-a scufundat (pe 15 aprilie 1912) în Oceanul Atlantic: ea a prezis dispariția rămășițelor sale trupești în vâltoarea oceanului într-un naufragiu al unui vas mare în 1912, și a mai prezis eșuarea, peste 100 de ani, a unui alt vas mare (realizatorii documentarului l-au identificat ca fiind pachebot-ului „Costa Concordia”, naufragiat pe un banc de nisip în apropiere de coasta Italiei, la 13.01.2012), după care – peste un timp, va avea loc sfârșitul lumii. (Prezicătoarea egipteană a scris că oamenii vor stabili ei înșiși sfârșitul lumii, ceea ce, din păcate, cam se întâmplă în prezent). Realizatorii au admis ca dată posibilă în acest context – tot 21.12.2012. Mai adăugăm la acestea tradiția din popor care spune că înainte de sfârșitul lumii oamenii plecați peste hotare se vor întoarce în țările lor – iar criza în lume i-a determinat pe mulți să revină acasă. Unii interpretează aceste profeții ca pe semne ale sfârșitului lumii.

Și totuși, ca și creștini, cele mai importante profeții pentru noi sunt cele din Noul Testament. După cuvântul Evangheliei, sfârșitul lumii este venirea Fiului Omului, de aceea creștinii așteaptă sfârșitul lumii – venirea Domnului Iisus Hristos. În al doilea rând, nimeni nu știe când va fi ceasul acela, de aceea permanent trebuie să-L așteptăm: „Drept aceea, privegheați, că nu știți ziua, nici ceasul cînd vine Fiul Omului” (Matei 25,13). Pe de altă parte, Domnul Iisus Hristos a vorbit despre „Semnele timpului” (Matei 16). În capitolul 24 al Evangheliei după Matei se vorbește despre „A doua venire a lui Hristos și sfârșitul lumii”. Unul dintre aceste semne este: „Iar din pricina înmulțirii fărădelegii, iubirea multora se va răci” (Matei 24, 12).

Toate problemele Republicii Moldova se datorează, în mare parte acestui „semn”: iubirea noastră – a unora față de alții – s-a răcit, iar o dată cu ea – și încrederea, și solidaritatea. Astăzi, după vorba filosofului politic britanic Thomas Hobbes (1588-1679), homo homini lupus est: omul este lup omului. În prezent, în RM, oricine poate fi înșelat și furat – cetățenii se înșeală între ei (presa a scris despre rețele de traficanți de persoane: atât pentru a fi exploatate sexual, cât și la munci fizice; dar și despre atacurile raider), cât și oamenii din structurile de stat în raport cu societatea. Structurile de stat (Fiscul și alte organe de control) sunt preocupate să stoarcă tot mai mulți bani de la agenții economici, adesea sumele respective neajungând în bugetul de stat (în timp ce în alte țări statul își vede menirea în a ajuta întreprinzătorii, care apoi achită impozite pentru serviciile pe care le prestează statul). Drept consecință, cetățenii văd statul ca pe un dușman, urmăresc să-l înșele și ei prin eschivarea de la plata impozitelor și prin orice altă modalitate (de exemplu, persoane care nu merită, obțin pensii pe caz de boală ș.a.). Cetățenii nu au încredere în sistemul de justiție care a devenit un instrument al fărădelegii: oamenii știu că pentru a obține o decizie judecătorească trebuie să plătești, iar judecători – primind salarii mici – locuiesc în vile spațioase și se plimbă cu mașini de lux. Într-o țară în care sistemul de justiție nu face dreptate, înmulțirea fărădelegilor duce la răcirea iubirii sau la instaurarea urii între oameni.

Societatea este divizată: cei care se pronunță pentru opțiunea geopolitică pro-Est sunt gata să se ia la bătaie – în timpul unor marșuri – cu cei care sunt pentru opțiunea pro-Vest. Când am candidat la funcția de președinte al companiei „Teleradio Moldova”, în ianuarie 2010, am spus că principalul obiectiv pe care îl văd în activitatea companiei este realizarea reconcilierii: a societății cu structurile conducerii de stat și a cetățenilor între ei. Realizarea unei stări de dragoste, bunăvoință, amiciție, încredere, întrajutorare și solidaritate ar trebui să fie preocuparea principală atât a conducerii statului, a societății civile, cât și a mass-media. Din păcare, astăzi la conducerea statului se află forțe care nu văd această necesitate (iar cum compania publică de radio și TV le este subordonată politic, nici acolo nu este conștientizată această preocupare). Fără o asemenea solidaritate, un stat nu are viitor – ura dintre oameni va distruge statul din interior.

Atâta timp cât nu vom scăpa de această „răcire a iubirii”, consecință a „înmulțirii fărădelegilor”, sfârșitul lumii – după cuvântul Evangheliei – poate veni în orice clipă…         

Postări populare