vineri, 28 decembrie 2012

CNI, Galina Bostan și despărțirea apelor în AIE


            Joi seara am fost la concertul de binefacere „Ajută Viața să Învingă!”, în cadrul căruia s-au colectat resurse pentru ajutorarea copiilor bolnavi de leucemie. Printre spectatori s-au numărat și trei deputați: doi de la PD – Valentina Stratan și Marian Lupu, și unul de la PL – Mihai Ghimpu. Deputații PLDM – partid care s-a apucat de distrugerea temeinică a sistemului medical, deci și a sănătății cetățenilor RM – au ignorat evenimentul de la Filarmonică (deputata PD, Stela Jantuan a spus în ședința de joi a Parlamentului că instituții medico-sanitare, fondatorul cărora este Guvernul, sunt reorganizate fără nici o jenă prin hotărâri ale ministrului Usatâi). De altfel, M. Lupu a promis că în urma discuțiilor de joi din Parlament, Legislativul va acorda o atenție sporită problemelor din sistemul sănătății. După câteva piese ale artiștilor din program, cei trei deputați au fost invitați în scenă. S-au poziționat astfel (de la stânga la dreapta): Cristian Tabără – prezentatorul concertului, Marian Lupu, Valentina Stratan și Mihai Ghimpu. Ultimul dintre cei trei deputați a vorbit Marian Lupu. Menționând mai întâi că pe scenă sunt „doi bărbați”, el a urat organizatorilor un succes „mare cât noi” – arătând spre cei doi bărbați: Tabără și el.

            Pentru cineva care nu a urmărit ședința de ieri din Parlament, putea părea neclar de ce președintele Marian Lupu l-a umilit de două ori pe M. Ghimpu. Din cuvintele sale a reieșit: 1) că PL-istul este un mic, și 2) că nu este bărbat. În acest timp, Ghimpu se uita de jos în sus, căutând să dezlege sensurile ascunse din cuvintele lui Lupu. „Betonul” alianței, despre care vorbea cândva M. Ghimpu, trosnea de-a binelea pe scena Filarmonicii, M. Lupu neavând ochi să-l vadă pe PL-ist, ca pe unul care a comis o ticăloșie, dar se comportă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Personal, urmărisem evenimentele de joi din Parlament și am înțeles motivele președintelui Lupu. Chiar el a declarat, după tentativa eșuată de votare a singurului reprezentant al societății civile pentru o funcție de membru al Comisiei Naționale de Integritate (CNI) – Galina Bostan – că este surprins de rezultatul negativ al votului (deputații PD și PLDM au votat pentru, iar deputații PCRM și cei ai PL au votat împotrivă).

            Ghimpu a explicat după ședință că deputații PL au votat contra nu pentru a se răzbuna, dar au pedepsit o persoană pentru că a comis o eroare. Care este greșala Galinei Bostan? Instituția, directorul căreia este domnia sa – Centrul de Analiză și prevenire a corupției – a publicat un tabel – o bază de date privind absențele (implicit, întârzierile) la ședințele în plen ale Parlamentului, pe baza informațiilor furnizate de Secretariatul Parlamentului. Practic, dacă deputaților PL nu le-a convenit ceva, ei ar fi trebuit să impute erorile Secretariatului Legislativului. Dar PL-iștii au decis să o „pedepsească” pentru presupusele erori ale propriului Secretariat pe Galina Bostan.

            Personal, nu am știut că deputații PL absentează nemotivat de la ședințele Parlamentului – mi-a scăpat tabelul publicat de ONG-ul condus de G. Bostan. Cu ocazia ședinței de ieri a Parlamentului, am aflat de la Ghimpu despre acele absențe (se știe că deputaților PCRM nu li s-au plătit salariile pentru zilele în care au absentat. Deputații PL nu ar trebui să restituie partea din salarii pentru zilele în care – conform monitorizării Secretariatului Parlamentului – au absentat?). Ieri, în cadrul emisiunii „Fabrika”, a ieșit la iveală încă o faptă a unuia dintre cei care constituie grupul parlamentar al PL. Participanții la emisiune au făcut publică o scrisoare oficială, pe o foaie cu antetul ULIM, semnată de „prim vicerectorul” acelei instituții, tot ea deputata – Ana Guțu. Invitatul emisiunii, Nicolae Eșanu a atras atenția asupra incompatibilității unei funcții administrative într-o instituție superioară de învățământ cu cea de deputat (chiar dacă Ana Guțu ar putea pretinde, la fel ca pretorul sectorului Buiucani, Valeriu Nemerenco, că nu a primit salariul; incompatibilitatea nu se referă la salarii, ci la funcții, a explicat Eșanu). Desigur, nu mulți au fost cei care au știut că Ana Guțu se află în incompatibilitate și încalcă legea; votul de ieri al PL-iștilor a scos la iveală și acest fapt. În urma aflării acestui caz, apare întrebarea: deputata PL nu ar trebui să-și depună mandatul (așa cum a făcut recent Valeriu Nemerenco); deputata PL nu ar trebui să restituie salariul de deputat pe ultimii 3 ani (din 2009 până în prezent)?

            Dacă un reprezentant al societății civile, prin simplul fapt al participării la concursul pentru o funcție în CNI, organizat de Comisia Juridică a Parlamentului, a reușit să scoată la lumină atâtea aspecte legate de comportamentul și statutul unor deputați – în cazul de față: ai PL – rezultă că o Comisie Națională de Integritate poate fi eficientă cu condiția ca toți membrii săi să fie personalități din societatea civilă. Într-adevăr, este un non-sens o CNI în care majoritatea membrilor sunt reprezentanți ai partidelor de la guvernare, adică nu personalități independente, ci „pârghii” – vorba lui Igor Boțan, care l-a citat pe Ghimpu… De fapt, se pare că PL vrea să facă din CNI un CCA – o instituție lipsită de orice credibilitate și total supusă politic. Pare că PL-ul, prin ceea ce a făcut ieri, a vrut să descurajeze orice persoană din societatea civilă de a dori să se implice în activitatea instituțiilor de stat – în beneficiul societății. PL-ul pare tot mai mult un partid totalitar, care vrea să-și supună politic tot ce mișcă în țara asta…

Cred totuși, că problema nu este în M. Ghimpu sau în PL, ci în faptul că în societatea moldovenească există o parte a electoratului care se regăsește în abordările și practicile PL-iste.   


http://politicom.moldova.org/news/cni-galina-bostan-i-desprirea-apelor-n-aie-opinie-234644-rom.html

Postări populare