marți, 4 decembrie 2012

Caracterul în politica moldovenească sau de ce Republica Moldova e țară săracă

Invitatul de ieri al emisiunii „În Profunzime”, de pe „Pro TV Chișinău” a fost premierul Vladimir Filat. De câte ori îl văd participând la talk show-uri televizate, aștept ca moderatorul să-i pună o întrebare, pe care nimeni nu i-a pus-o până în prezent, ca și cum starea în care se află Republica Moldova este cea de normalitate. Întrebarea este una, dar are câteva elemente:


1. Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa; ca șef al guvernului acestei țări, nu vă este rușine?

2. În ultimii 3 ani tot mai mulți cetățeni moldoveni au plecat la muncă în străinătate, iar dintre cei care încă nu au plecat, mulți abia așteaptă să plece, cu prima ocazie pe care o vor avea (atât oameni de afaceri care își transferă afacerile în străinătate, cât și muncitori simpli); ca șef al guvernului acestei țări, nu vă este rușine?

3. Legat de populația rusofonă din zona nistreană nici nu mai stărui, dar chiar și moldovenii din zona respectivă nu vor reintegrarea în cadrul RM, pentru că nivelul de trai de acolo este superior celui din RM liberă (tarifele și prețurile în supermarket-uri și în piețe sunt mai mici, iar pensiile, alocațiile pentru copii, ajutoarele materiale sunt mai mari decât pe teritoriul aflat sub jurisdicția guvernului de la Chișinău); ca șef al guvernului acestei țări, nu vă este rușine?

4. Moldovenii din regiunile Cernăuți și Odesa – de pe teritoriile istorice moldovenești, aflate în urma unei decizii arbitrare a guvernului de la Moscova (din 4 noiembrie 1940), în Ucraina – cei uitați de guvernul de la Chișinău (sau confundați cu diaspora), nu vor să audă de RM, sunt mulțumiți că nu fac parte din RM; dacă îi întrebi despre o eventuală reintegrare în RM (în schimbul realipirii la Ucraina a localităților ucrainenilor și rusofonilor din stânga Nistrului – din zona nistreană a RM) – nici nu vor să audă de așa ceva;  ca șef al guvernului acestei țări, nu vă este rușine?

            Așadar, pe scurt, întrebarea este: „Pentru toate cele menționate mai sus (și pentru multe altele neevocate aici), ca șef al guvernului acestei țări, nu vă este rușine?” Nimeni nu îi pune această întrebare, ca și cum Republica Moldova este sortită să fie cea mai săracă țară din Europa și să zacă într-o mocirlă a corupției, iar populația țării (cei mulți și cei care nu sunt parlamentari, miniștri, directori ai întreprinderilor de stat sau oameni de afaceri care au protecția celor sus-puși) să sufere încontinuu…

            Totuși, ediția de ieri a emisiunii mi-a satisfăcut curiozitatea cu privire la un răspuns la această întrebare. Jurnalistul Vasile Botnaru i-a amintit premierului de un discurs de anul trecut, când s-a arătat îngrijorat de situația din alianță, în special legat de procuratura generală (e vorba de preluarea frauduloasă a acțiunilor Agroindbank ș.a.). Botnaru l-a întrebat pe V. Filat: „Cum s-a întâmplat că ați îngropat până la urmă «toporul războiului»?”. Premierul a răspuns: „Am fost într-o situație în care să iau [o] decizie. (…) Poate să cedez din anumite lucruri pentru ca să realizăm lucruri mai importante. (…) Acuma vorbim despre vizita cancelarului german Merkel și spijin[ul] pe care ni-l oferă Germania. Vorbim despre vizita președintelui Comisiei Europene dl Barroso. (…) Asta este. Din păcate, în politică nu doar prin caracter poți să obții rezultate. Sunt situații în care trebuie să poți realiza și anumite compromise [corect: compromisuri]”. 

            Premierul a recunoscut astfel că a capitulat în fața sistemului corupt din Republica Moldova. Dacă lucrurile merg prost în Republica Moldova, este pentru că avem un sistem corupt, iar cei care văd anormalitatea situației (vreau să sper că Filat este unul dintre aceștia), capitulează în fața sistemului, pentru ca să poată să-și păstreze funcțiile. În speță, pentru V. Filat sunt mai importante vizitele și întâlnirile cu Merkel și Barroso (la urma urmei, agențiile internaționale de presă difuzează poze și imagini în care apare și el alături de demnitarii europeni) decât eradicarea corupției – care corupție face din Republica Moldova țara din care toți cei care pot vor să evadeze (căci aici salariile sunt cele mai mici, iar prețurile sunt cele mai mari), decât îmbunătățirea condițiilor de viață a populației țării. Ca și cum dacă ar fi avut caracter și ar fi purtat o luptă cu sistemul de stat corupt, Merkel și Barroso at fi fost menulțumiți, ar fi ignorat și nu ar fi vizitat Republica Moldova. Și – ca și cum dacă sistemul corupt funcționează, iar Merkel și Barroso au vizitat Chișinăul, nimic nu mai contează (de exemplu, faptul că Republica Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa), nivelul de trai al cetățenilor moldoveni nu contează pentru premier, pentru el contează vizitele demnitarilor europeni…  
  
           Acestea fiind spuse, departe de mine gândul de a afirma că V. Filat nu este un premier bun. Am apreciat la el sinceritatea: a recunoscut că nu are caracter (e clar că numai un om politic cu caracter poate răpune sistemul corupt – cauza sărăciei și tuturor relelor dintr-o țară). Pe de altă parte, dacă în conformitate cu rezultatele ultimului barometru al opiniei publice V. Filat se bucură de cea mai mare încredere printre politicieni (19, 4% în noiembrie), înseamnă că poporul acestei țări merită un asemenea premier și un asemenea guvern. 

            P.S. S-ar putea ca - pentru ca să-ți fie rușine de rezultatele activității tale - să ai nevoie de caracter...

http://politicom.moldova.org/news/caracterul-n-politica-moldoveneasc-sau-de-ce-republica-moldova-e-ar-srac-opinie-234257-rom.html

Postări populare