vineri, 30 noiembrie 2012

De ce Uniunea Europeană e mulțumită de Republica Moldova săracă?



            Vizita președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso la Chișinău este plină de semnificații: este un sprijin pentru cursul european al țării, pentru AIE, dar și o încercare de a explica publicului moldovean eforturile UE pentru ajutorarea statului, respectiv o încercare de a crea o opinie publică favorabilă Bruxelles-ului, în condițiile în care la ultimele barometre ale opiniei publice procentul celor care optează pentru Uniunea Vamală a viitoarei Uniuni Eurasiatice îl depășește pe cel al persoanelor care sunt în favoarea vectorului vestic (pentru apropierea RM de UE). În acest sens, demnitarul european a și ținut discursul său la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

A fost o cuvântare cu un limbaj simplu, pe înțelesul publicului larg și neinițiat în domeniul relațiilor internaționale. Într-un interviu acordat postului „Radio Europa Liberă” Vladimir Socor spunea că UE este un proiect elitist, care trebuie explicat maselor. Dicursul a urmărit și acest scop. Punctând faptul că vizita sa este parte a procesului de creștere a importanței Republicii Moldova pentru UE, că RM are „perspectiva unui viitor mai bun” și faptul că poporul Republicii Moldova aparține familiei de națiuni europene, care împărtășesc aceleași valori (libertate, democrație, respectarea drepturilor omului), oficialul a dat satisfacție și părții cu capacitate de gândire critică a societății moldovenești, care nu se regăsește în procentele de susținători ai premierului Filat la ultimele barometre ale opiniei publice. Barroso a spus: „Scopul nostru este de a încorpora valorile europene în structurile de conducere a Republicii Moldova”. A fost un semn al faptului că Bruxelles-ul conștientizează deficiențele înregistrate în activitatea guvernului AIE, care se răsfrâng asupra calității vieții cetățenilor moldoveni. Baroso a vorbit despre scopul reformelor – „îmbunătățirea vieții cetățenilor”.

Probabil că societatea moldovenească (partea sa cu capacitate de gândire critică) s-a întrebat: cum de poate președintele Comisiei să laude autoritățile de la Chișinău în condițiile în care Republica Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa, dar cu lideri politici (din top-ul puterii de la Chișinău) foarte bogați? Cum s-au uitat acești politicieni în ochii lui Barosso? Nu le este rușine pentru că această țară – pe care ei o guvernează – este cea mai săracă din Europa (ei fiind bine „aranjați” în viață – neducând lipsă de nimic)?

Ascultând discursul oficialului european, mi s-a creat impresia că Bruxelles-ul înțelege aceste probleme. Dar întrucât Republica Moldova se află la hotarul dintre cele două spații geopolitice – UE și Uniunea Vamală (însuflețită de Rusia) – europenii, interesați în stabilitatea în această zonă și în integrarea europeană a RM, cooperează cu cei pe care i-am votat și care efectuează actul guvernării la Chișinău. Iar ei exprimă calitatea societății moldovenești.   

Republica Moldova este săracă pentru că este prost guvernată. Sărăcia țării se datorează în primul rând faptului că în RM nu vin investitori, din cauza corupției în structurile statului (Fisc-ul și alte organe de control) – care hărțuiesc investitorii, iar justiția, tot din cauza corupției, nu se bucură de nici o încredere din partea celor care pot aduce investiții (cum nu se bucură de încredere nici din partea societății moldovenești). În conducerea statului s-a încetățenit o mentalitate păguboasă. Se pare că ea este incapabilă de performanță. Scopul guvernanților, după cum reiese din activitatea lor, nu este binele comun, ci cel personal și al celor din partidul din care fac parte. Principiul „More for more” pare că nu funcționează în Republica Moldova, indiferent de câți bani acordă UE țării – e ca și cum Bruxelles-ul ar băga bani într-un sac fără fund. Rezultatele acelor ajutoare nu se văd – nivelul de trai al societății, al celor mulți, nu crește. Iar guvernanților de la Chișinău nu le este rușine să asculte expresia dlui Barroso – „recompensarea reformelor”. S-ar părea că e de la sine înțeles faptul că guvernul unui stat trebuie să efectueze reforme pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Dl Barroso a vorbit însă despre „recompensare”, ca și cum la cârma RM s-ar afla niște răuvoitori, care trebuie recompensați pentru că fac sau, mai degrabă, pentru ca să facă bine propriului popor.
Atâta timp cât în fruntea țării nu vor ajunge persoane care să conștientizeze importanța perioadei pe care o parcurge acum Republica Moldova, care să-și asume misiunea de slujire a acestui popor, care să-și sacrifice interesele personale și de partid pentru scopul fundamental – acela de ridicare a nivelului de trai al populației țării, lucrurile nu se vor schimba. Domnul Barroso a vorbit despre o prioritate a UE – progresul în soluționarea conflictului nistrean. Nici un progres nu poate avea loc atâta timp cât nivelul de trai în zona nistreană este superior celui din Republica Moldova, pentru că oamenii din Nistrenia nu sunt mazochiști sau idioți, ca să-și dorească să facă parte dintr-un stat sărac cum este RM. Și când te gândești că Republica Moldova este un stat recunoscut, în care nivelul de trai este, totuși, inferior celui de pe o fâșie de pământ, care deși se vrea – nu este recunoscută ca stat de comunitatea internațională… Administrația de la Tiraspol are însă grijă de populație și reușeșete să asigure condiții bune de viață (pensiile, alocațiile ș.a. acolo sunt mai mari decât în RM liberă). Dacă guvernanților de la Chișinău nu le este rușine să rămână în urmă în această competiție, înseamnă că perspectiva, în sensul reintegrării zonei nistrene în RM, este departe…

Postări populare