miercuri, 9 mai 2012

Semnificația zilei de 9 mai

           
1. Conform fusului orar din zona geografică a actualei Republica Moldova, autoritățile germane (ce mai rămăsese din ele) au semnat actul de capitulare pe 8 mai 1945 (încă nu era ora 24.00). La Moscova într-adevăr era trecut de 24.00, deci era 9 mai. Cred însă că sărbătorirea victoriei asupra regimului nazist poate să aibă loc [în ciuda erorii autorităților moldovenești care au stabilit pentru aceasta ziua de 9 mai] - după cum este acum: cu o zi mai târziu. Pe 9 mai gândurile noastre se înalță la bunul Dumnezeu, care ne-a ajutat pe toți să înfrângem regimul criminal de la Berlin care [zic să înfrângem, pentru că și bunicul meu Mihail Lavric din satul Colicăuți, județul Hotin a luptat împotriva regimului nazist], în persoana lui Ribbentrop, prin semnarea tratatului de neagresiune cu URSS (și a protocolului adițional secret), a determinat anexarea de către URSS a Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța, respectiv toate suferințele care au fost pricinuite oamenilor acestui pământ de regimul sovieto-comunist de ocupație. Poate criminalul Hitler, atunci când trupele aliate au ajuns în Berlin, și-o fi amintit și de crima comisă față de noi.
2. O dată la fel de importantă în calendarul sărbătorilor Republicii Moldova este, pe de altă parte, 27 august 1991 - ziua în care bunul Dumnezeu s-a milostivit din nou și am dobândit independența, pe fundalul înfrângerii de către statele occidentale a regimului totalitar din URSS în cadrul războiului rece, stat care s-a prăbușit prin implozie. Este clar: crimele comise de regimul sovieto-comunist în Basarabia și nordul Bucovinei - represiunea pe care au declanșat-o și desfășurat-o - nici pe departe nu se compară cu ce a comis armata germană pe teritoriul Basarabiei și nordului Bucovinei. Crimele regimului sovietic, chiar dacă nu au fost încă judecate în cadrul unui proces ca cel de la Nurnberg, trebuie ținute mereu în atenția opiniei publice, pentru ca să nu mai fie repetate niciodată.
La fel ca în cazul sărbătorii din 8 mai - marcată pe 9 mai, și ziua de 27 august (a independenței) ar trebui aniversată cu o zi mai târziu - pe 28 august: sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ziua de 27 august e ultima zi a postului prilejuit de această sărbătoare, de aceea la creștini nu se fac petreceri în această zi. Iar 28 august e tocmai ziua potrivită pentru ca să mulțumim bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru că ne-au salvat din ghiarele celor două fiare, să ne rugăm să ne apere și să ne bucurăm cu nădejde în Dumnezeu că nu vom mai fi ocupați de regimuri criminale, în urma unor acorduri secrete.
            S-ar părea că sunt gânduri și argumente absolut firești, simple de înțeles de orice minte, inclusiv de cele ale actualilor guvernanți (și sperăm că vor îțelege cât de curând): nu e de sărbătorit și de făcut concerte în Piața Marii Adunări Naționale în zi de post (pe 27 august). Iar pe 28 august - în zi de sărbătoare - e tocmai timpul potrivit pentru a te bucura creștinește. Ca și pe 9 mai. 28 august și 9 mai ar trebui să fie cele mai importante sărbători ale actualului stat Republica Moldova, ale societății moldovenești. Între ele este o legătură indisolubilă.

Postări populare