luni, 30 aprilie 2012

Bicolorul roș-albastru: drapel istoric moldovenesc sau o ficțiune?

          Vineri, 27 aprilie, autoritățile Republicii Moldova au marcat Ziua Drapelului de Stat - tricolorul albastru - galben - roșu, cu stema imprimată pe el. De câteva luni, PCRM și alte partide de opoziție utilizează în acțiunile publice un drapel bicolor, despre care spun că ar fi drapelul lui Ștefan cel Mare. Este acest drapel o ficțiune/invenție sau o reactivare a unei tradiții?
  1. Nimeni dintre istorici nu contestă că cele două culori - roșu și albastru (în alte drapele: roșu și bleu/albastru-deschis/azuriu) - sunt culorile drapelului Principatului Moldovei din vremuri străvechi, chiar dacă aceste culori nu erau poziționate pe orizontală, ci aveau altă așezare geometrică.
  2. Atunci când în 1849 Bucovina devine Ducat, recunoscându-i caracterul moldovenesc, autoritățile Austro-Ungariei au redat provinciei stema cu capul de bour - simbolul moldovenesc - și drapelul bicolor roș-albastru, cu culorile așezate orizontal.   


                
            Respingerea de către autorități a versiunii drapelului bicolor roș - albastru, folosit de partidele de opoziție, nu trebuie să însemne desconsiderarea culorilor care incontestabil aparțin tradiției moldovenești. În același timp, tricolorul albastru-galben-roșu (chiar dacă atunci avea culorile poziționate pe orizontală) este drapelul Republicii Democratice Moldovenești, proclamată la 2 decembrie 1917.  
        Bicolorul roș-albastru sau roș-azuriu poate fi drapelul statului moldovenesc reintegrat (cu nerecunoscuta RMN încorporată), deoarece autoritățile și unii lideri de opinie de la Tiraspol - reticenți față de tricolor (care mai este drapelul oficial al Andorei, Ciad-ului, României) - se pot identifica cu simbolul statului moldovenesc medieval, în care limba slavă veche era limba oficială a cancelariei de la Suceava, ca și a bisericii moldovenești... 

Postări populare